kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

5 adımda cildinizi kış için yenileyin

DİDEM SEYMEN
19.10.2007
1- Cildinize nem verin
Ciltteki nem oranı özellikle mevsimsel geçişlerde çok önemli. Yazın cildiniz UV ışınlarından etkilenir. Sonbahar geldiğinde ise bakım yapılmamış cilt kararmış, kurumuş ve kırışmış olur. Havaların soğumasıyla birlikte cildin içerdiği su miktarı aniden düşer. Dolayısıyla yaz aylarında kullandığınız cilt bakım ürünleri yeterli gelmeyebilir. Soğuk havalarda yağ içeriği ve onarıcı özelliği yüksek olan nemlendiriciler tercih edilmeli.

2- Sağlıklı cilt için havuç, kayısı ve domates
Sonbaharda aldığınız vitamin ve mineraller cildinizi rahatlatır, deride daha parlak bir görünüm sağlar. Bunu da deri altı dokusuna gerekli olan nemlenmeyi sağlayarak yapar. A, C ve E vitaminleri ile taze havuç, kayısı ve domateste bolca bulunan betakaroteni mümkün olduğunca çok tüketin. Bu vitaminlerin antioksidan değerleri çok yüksek ve güneşin cilde verdiği zararlarla savaşıp cilt hasarlarını onarır.

3- Vücudunuza da özen gösterin
Her zaman yüz ön planda olduğu için aslında gerçekten su kaybı olan vücut derisi ihmal edilir. Özellikle de soğuk havalarda kapalı kıyafetler tercih edildiğinden problem pek anlaşılmaz. Her gün banyo sonrasında mutlaka vücut nemlendiricisi kullanılmalı. Bu ürünlerin deri nemliyken sürülmeleri daha başarılı sonuç verir. Nemlendirici krem ya da losyonlar gelişigüzel seçilmemeli, içeriklerine dikkat edilmeli ve dermatologlardan yardım alınmalı. Evde kullanılan günlük nemlendiriciler cilt kuruluğunu önleyemiyorsa haftalık bakım maskeleri ve yoğun içerikli nemlendiriciler kullanın.

4- Güneş koruyucu kullanmaya devam!
UV sebebiyle gelişmiş kırışıklar için acil önlem almak gerek. Sonbahar ve kış aylarında da güneş koruyucu ürünler kullanılmaya devam edilmeli. Gün ışığının olduğu her mevsimde ve saatte cildimiz UV ışınlarına maruz kalır ve gittikçe yaşlanır. Yaşlanmış ve kırışmış ciltler için antioksidan özellikleri olan gece kremleri, maske ürünleri ve cildin kalınlığını azaltmaya yönelik tedavi yöntemleri tercih edin.

5- Güneş lekesi deyip geçmeyin
Bilinçsiz güneşlenmenin ardından oluşan kahverengi, çile benzeyen ve 'Lentigo' olarak bilinen lekeler, renk açıcı tedaviler ve peeling yöntemi ile tedavi edilir. Bu lekeler gözardı edilmemeli ve tedavisine önem verilmeli. Böylece her yıl yenilerinin oluşması ve tablonun ciddi boyutlara ilerlemesi önlenebilir. Aynı zamanda ailesel ya da doğuştan benleri olan hastaların, her yaz sonunda ben muayenelerini yaptırmaları gerekir.