kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Melen suyu 2 gün sonra İstanbul'da

Çalışmaların tamamlanmasıyla Melen suyu, dün saat 16.59'da Ömerli Barajı'na pompalanmaya başlandı. Su bir iki gün içinde baraja ulaşacak..
Melen suyu sessiz sedasız İstanbul'a verilmeye başlandı. 2040 yılına kadar İstanbul'un içme suyu ihtiyacının üçte birini karşılayacak olan Melen suyu, önceki akşam tamamlanan boru döşeme çalışmalarının ardından dün Ömerli Barajı'na verildi. Projesi kapsamında, test amacıyla verilen su, dün 16.59 itibariyle Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinin kontrolü ve noter huzurunda hizmete geçirildi. Boru hattına kontrollü olarak verilecek suyun Ömerli Barajı'na ulaşmasının 1-2 gün süreceği bildirildi. Suyun boru hattında ilerlemesinin hat ile havalandırma vanalarının kontrollerinin yapılması dolayısıyla kademeli olarak sağlanacağı belirtildi. Test çalışmalarında herhangi bir sorun yaşanmadığını belirten DSİ yetkilileri, günde 750 bin metreküp su vermeye hazır olunduğunu ve bu sayede İstanbul'un su ihtiyacının 3'te birinin karşılanacağını açıkladı.

REFERANDUM AÇILIŞI ERTELETTİ
Bugün gerçekleşen referandum nedeniyle, Melen Suyu'nun İstanbul'a gelmesiyle ilgili resmi bir tören yapılmadı. Melen için resmi törenin, ilerleyen günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirileceği öğrenildi. Suyun İstanbul'a ulaşmasını Afyon'da değerlendiren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Mart ayından beri projenin üzerinde binlerce tonluk bir yük olduğunu söyledi. Eroğlu, "Bu yük, bugün (dün) inşallah kalkacak. Bu kolay bir şey değil. İki buçuk, üç senede bitecek bir iş için kısa bir süre vermek, hatta 20 Ekim saat 16.59 diyebilmek kolay değil. Dikkat edin saat 17.00 bile değil" dedi.

'PROJEYİ BİR YIL ÖNE ALDIK'
Projenin bitirilme hedefinin aslında 2009 olduğunu belirten Eroğlu şöyle konuştu: "Beklenmeyen bir kuraklık sebebiyle projeyi öne aldık. Yüzde 40-45'lik bir kuraklık meydana geldi. İstanbul'u susuz bırakmamak da gerekiyordu. Ben projeyi öne çeke çeke Mart 2008'e tarih aldım. Bin 500 işçi, 200 mühendis, 400-500 iş makinesi ve 11 büyük firma orada 3 vardiyalı olarak gece gündüz 24 saat çalıştı. O kadar büyük proje ki Melen Çayı üzerine regülatör, ardından büyük bir sulama yapısı, onun üzerine devasa pompa istasyonları, suyu basmak için muazzam bir enerji nakil hattı yapıldı. Ardından büyük bir depo ve oradan Ömerli'ye kadar gelen isale hatları, Sakarya Nehri geçiş hatları yapıldı. Gece gündüz çalışarak projeyi tamamladık" dedi.
Haberin fotoğrafları