kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bordo bereliler 'teslimat' için sınırda bekliyor

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Ankara, Erdoğan'ın Washington ziyareti öncesinde PKK'nın elebaşlarının iadesini istiyor. Bordo bereli özel harekât timleri sınırda iadeyi bekliyor..
Tezkerenin kabul edilmesinin ardından sınır ötesi operasyon için harekat planı hazırlıklarına başlayan Türkiye, son dakika pazarlıklarının sonucuna kilitlendi. ABD-Türkiye ve Irak arasındaki üçlü görüşmelerde terör örgütü PKK'nın lider kadrosunun iadesi, terörist kamplarına Irak ve ABD güçlerince operasyon yapılması için görüşmeler sürerken Genelkurmay'ın gözbebeği bordo berelilerden oluşan özel harekat timleri, sınırda PKK'lıları teslim almak için hazır bekletiliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, milat olarak nitelendirdiği Washington ziyareti öncesinde Türkiye'nin askeri operasyon düzenlemesine gerek kalmadan ABD ve Irak'ın düzenleyeceği bir operasyon için Türkiye beklemeye başladı. Ankara, ilk etapta Mustafa Karasu, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Fehman Hüseyin'in teslimini istiyor.

PAZARLIKLAR SÜRÜYOR
Bağdat Büyükelçisi Daryal Kanbay, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve Irak'ın Terörle Mücadele Koordinatörü Şirvan el Vaili'nin 17 Ekim'de gerçekleştirdiği üçlü görüşmelerin ardından Türkiye'nin teslim edilmesini istediği isimler üzerinde pazarlıkların devam ettiği belirtildi. Aralarında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin temsilcisinin de bulunduğu iki farklı heyeti Türkiye'ye göndermek isteyen Irak Başbakanı Nuri el Maliki'ye, "Ankara'da görüşmek kararımızı değiştirmez" yanıtı veren Türkiye, temaslarını Bağdat üzerinden sürdürüyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de SABAH'a "Bizi, sabrımızı, kararlılığımızı test ediyorlar ve bunun sonucunu aslında gördüler" dedi. Türkiye ayrıca, PKK'nın Kuzey Irak'taki 15'i aşkın kampına karşı da hava operasyonu düzenlenmesini ve böylece kampların dağıtılmasını istiyor.

İADESİ İSTENEN İSİMLER
Türkiye, ABD ve Irak yönetimine birçok defa aralarında interpol tarafından aranan isimlerin de bulunduğu 150 kişilik terörist listesi verdi. Bu liste içerisinde öne çıkan isimler ise şöyle:

* Murat Karayılan: PKK Yürütme Konseyi Başkanı.

* Rıza Altun- PKK'nın "Avrupa'daki kasası" olarak tanınan Altun, temmuz ayında Kuzey Irak'a geçti

* Cemil Bayık: Örgütün askeri kanadı ARGK'nin başında.

* Osman Öcalan: PKK'dan ayrılarak Yurtsever Demokrat Parti'yi kurdu.

* Diğer isimlerden bazıları ise: Rüstem Cudi, Mehmet Eşiyok, Gönül Tepe, Aysel Aydın, Nilüfer Koç, Ayfer Kordu.