kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petrol 90 $'ı kırdı, 100 $'a göz dikti

Rahim AK-Furkan ALP EKONOMİ
Son 6 gündür rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatları dün de doların Euro karşısında rekor seviyelere gerilemesiyle 90.07 dolara yükseldi. Petrol analistleri arz talep dengesi netleşinceye kadar petrolün 100 dolara hatta 110 dolara kadar yükselebileceğini öngördü. Petrolün yükselişi ile altın fiyatları da dün rekor seviyelere tırmandı...
ABD ham petrol fiyatları dün tarihinde ilk kez 90 doları da aşarak tarihi rekor kırdı. Son 10 gündür sınır ötesi operasyon tedirginliği, ABD stoklarının azalması ve artan talep karşısında rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatları dün de doların Euro karşısında tarihi seviyelere gerilemesi ile 90.07 dolara kadar yükseldi. Brent tipi petrol ise dün 84.85 dolara kadar yükselerek rekor kırdı. Doların uluslararası para birimleri karşısında sürekli değer kaybetmesiyle yatırımcılar daha güvenli liman olarak gördükleri emtialara yatırım yapınca petrol fiyatları hızlı yükselişini sürdürdü.

SPEKÜLATÖRLER İŞ BAŞINDA
Hafta başından beri her gün rekorunu yenileyen petrol fiyatları, geçtiğimiz çarşamba günü ABD Enerji Kurumu'nun haftalık ham petrol stoklarının yükseldiğine dair rapor sonrası bile hızını kesmezken, petrol analistleri petrolün yakın gelecekte varil başına 100 doların da üzerinde çıkabileceğini belirtti. Rekor petrol fiyatları altın fiyatlarını da ons başına 771 dolara çıkardı. Lehmann Brothers'ın enerji alanındaki başekonomisti Edward Morse, bu haftasonu G-7 ülkelerinin yapacağı toplantı öncesinde spekülatörlerin, doların daha da değer kaybedeceğine oynayarak petrol fiyatlarını rekor seviyelere taşımasının ve 31 Ekim tarihinde ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisinin petrol fiyatlarının artmasında etkili olduğunu bildirdi. Barclay's Capital'in analisti Kevin Norrish ise sektörde artık, "Petrol 100 doları geçer mi" sorusundan ziyade "Ne zaman geçecek" sorusuna cevap arandığını belirterek, "Arz talep dengesi açısından net bir tablo ortaya çıkana kadar petrol fiyatlarının hızlı bir şekilde 100-110 dolar seviyelerine doğru yükselmesi bekleniyor" diye konuştu.