kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Doğan Karadeniz Nuray Atacık Osman Karadeniz Orhan Karadeniz Selma Akdoğan

'Elektriği kesin talimatı yok ama istenirse teknik arıza çıkabilir!'

Hacer GEMİCİ EKONOMİ
Musul, Zaho ve Dohuk'un elektrik ihtiyacını karşılayan Kartet'in patronları basının karşısına çıkarak, "Biz Barzani'ye değil, Irak'a elektrik satıyoruz. Ancak ticaretten önce, devletimizin çıkarları gelir" dediler..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Elektriği kesin talimatı yok ama istenirse teknik arıza çıkabilir!'
Irak'ın toplam elektrik ihtiyacının yüzde 9'unu karşılayan ve 'PKK'ya, Barzani'ye elektrik satıyor" değerlendirmeleri ile karşı karşıya kalan Karadeniz Holding yetkilileri basının karşısına çıktı. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Karadeniz, Kuzey Irak'a olası bir operasyonla ilgili, "Devletin menfaatleri gereği olan tasarruflar hem ticari düşünce ve gayelerimizin, hem de ticari tasarruflarımızın önüne geçer" derken, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz, 'Bugüne kadar size elektriğin kesilebileceği yönünde bir talimat geldi mi?" sorusuna "Hayır böyle bir talimat gelmedi. Ama zaten biz elektriği Irak'a, devletin iletim santralleri ile gönderiyoruz. Böyle durumlarda kesin diye talimat olmaz. Teknit arıza nedeniyle kesinti olabilir!" yanıtını verdi.

MUSUL SUSUZ DA KALIR
Yaklaşık 60 yıldır faaliyette olan, 'Devleti vergi zararına uğratıyor, PKK'ya elektrik satıyor" gibi bir takım eleştirilerle gündeme gelen Karadeniz Holding yönetimi, tarihinde ilk kez basının karşısına çıktı. Holding yöneticilerine gazetecilerin en çok sorduğu soru, Kuzey Irak ve tabi ki olası operasyondu. Çünkü yılda 1 milyar 250 milyon kilovaat saat Kuzey Irak'a elektrik satan holding iştiraklerinden Kartet'in gönderdiği enerji başta Musul olmak üzere Dohuk ve Zaho'da kullanılıyor. Herkesin merak ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden tezkerenin geçmesinin ardından bu bölgeye yapılan elektrik ihracatının devam edip etmeyeceğiydi. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Orhan Karadeniz elektriğin kesilmesi durumunda, Musul'un sadece karanlıkta kalmayacağının da altını çizdi. Orhan Karadeniz, "Gönderdiğimiz elektrik Musul'daki tüm su pompalarının çalıştırılması için kullanılıyor. Elektrik kesildiğinde Musul susuz da kalır" dedi.