kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kamu borçlularına yurtdışına seyahat özgürlüğü getirildi

Anayasa Mahkemesi, vergi borcu olanlar ile TMSF borçlularının yurtdışına çıkış yasağını anayasaya aykırı buldu. Böylece 206 bin kişinin yurtdışı yasağı kalkmış oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kamu borçlularına yurtdışına seyahat özgürlüğü getirildi
Anayasa Mahkemesi, Pasaport Kanunu'nun, vergi ve fon borcu olanların pasaport alamayacaklarına ilişkin hükmünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 3463 sayılı Yasa ile değiştirilen 22. maddesinin birinci fıkrasındaki "...vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere..." bölümünün iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne 3 ayrı başvuru yaptı. İptal edilmesi istenen maddeler Pasaport Kanunu'nun yanı sıra Bankalar Kanunu'nda bulunan ve Pasaport Kanunu'nu dayanak yapan Bankalar Kanunu'ndaki iki madde oldu. Başvurulardan birisi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun talebi üzerine Fona borçlu olanlara yurdışı yasağı getiren Bankalar Kanunu'nun 15'inci maddesinin 3'üncü bendinin kaldırılmasıyla ilgiliydi. Diğeri ise kamu bankalarına borçları olanlara çıkış yasağı getiren maddeydi. İdare Mahkemesinin başvurularını birleştiren Anayasa Mahkemesi, gündem toplantısında iptal istemini esastan görüştü. Yüksek Mahkeme, Pasaport Kanunu'ndaki söz konusu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Böylece Bankalar Kanunu ile getirilen "5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun, pasaport verilmeyecek durumlara ilişkin hükümlerini içeren 22. maddesini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun talebi üzerine Fon'a borçlu olanlar ile tüzel kişi borçluların kanuni temsilcileri hakkında da uygulanmasını" öngören düzenleme de işlerliğini yitirmiş oldu. Kanun diğer mahatapları kamu bankalarına borcu olanlar da yasaktan kurtulmuş oldu.

6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
İptal kararı, doğan yasal boşluğun giderilmesi için Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Fon ve Hazine alacakları için uygulanan 5020 sayılı yasayı Ziraat ve Halk bankaları da işletiyor. Bu iki bankaya borçlu 31 bin kişiye yurtdışına çıkış yasağı konmuştu. Böylece borç yüzünden "Türkiye mahkumu" olanların sayısı 206 bini bulmuştu. Vergi alacağı için 150 bin, TMSF alacağı için de 25 bin kişiye çıkış yasaktı. Kamu alacağını güvence altına almak amacıyla vergi borcu 15 milyar ve daha üstü olanların yurtdışına çıkışına izin verilmiyordu.
Haberin fotoğrafları