kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hillary Clinton yarışı önde götürüyor

Yeni Haber
Amerika'da Demokrat Partideki başkan adaylığı yarışını açık farkla önde götüren New York Senatörü Hillary Clinton'ın partideki desteği ilk kez yüzde 50'nin üzerine çıktı. USA Today ve Gallup işbirliğiyle yapılan anket, Demokrat Parti tabanının, Cumhuriyetçi Partililer kadar kararsız olmadıklarını ortaya koydu.

Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 50'si önseçimlerde Hillary Clinton'ı desteklediğini açıklarken, Senatör Clinton'ın en yakın rakibi Barack Obama'ya olan destek yüzde 21'de kaldı. John Edwards ise yüzde 13 ile üçüncü sırada yer aldı.
Clinton'ın kampanya ekibini en çok sevindiren ise, Hillary Clinton'ı destekleyeceklerini belirten Demokrat Partililerin üçte ikisinin bu kararının kesin olduğunu ifade etmesi oldu. Ancak politik analistler, yüzde 50 desteğe rağmen, her şeyin oylar verilinceye kadar kesin olmadığına dikkat çekiyor.

Tarihte önseçim anket desteği daha önce yüzde 50'ye çıkan tek aday olan Massachusetts Senatörü Edward Kennedy, anketlerde yüzde 50 destek alıyor göründüğü 1980 önseçimlerinde partisinin başkan adayı olamamıştı.

Öte yandan USA Today gazetesi Gallup anketine göre Cumhuriyetçi Parti'deki liderliği de, yüzde 32'lik destekle Rudolph Giuliani götürüyor. Yarışa Eylül ayında katılan Fred Thompson yüzde 18 destekle ikinci sırada yer alırken, Arizona Senatörü John McCain yüzde 14 ve Mitt Romney ise yüzde 10 destekle iddialarını sürdürüyor.

Ancak Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinin yüzde 53'ü fikrini değiştirebileceğini belirterek, partideki başkan adaylığı yarışının her türlü sürpriz sonuca açık olduğunun sinyalini veriyor. Anket, Al Gore'un Nobel ödülü almasının da Demokrat Partili seçmeni çok etkilemediğini gösterdi. Demokrat Partili seçmenlerin sadece yüzde 48'i Al Gore için, "Keşke aday olsaydı" görüşüne katıldı. Bu dilekte bulunanların oranı Mart ayında yüzde 56 idi.