kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ehud Olmert

Kudüs'ü bölme sinyalini verdi

İsrail ile Filistin arasındaki krizin en kilit noktası, Kudüs'ün konumu. İki tarafında başkent kabul ettiği kenti 'bölme' ihtimali İsrail tarafından ilk kez dile getirildi. Başbakan Olmert 'bazı bölgelerin verilebileceğini' söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kudüs'ü bölme sinyalini verdi
İsrail hükümeti, Ortadoğu sorununun en temelinde yer alan Kudüs kentinin bölünmesini bu kez en üst düzey ağızdan dile getirdi. Geçtiğimiz hafta Başbakan Ehud Olmert'in yardımcısından sonra bu kez Başbakan'ın kendisi, "Kudüs'ün belki bölünebileceğini" ima etti. Başbakan Ehud Olmert, hafta sonunda İsrail Meclisi'nde Doğu Kudüs'teki bazı bölgeler üzerindeki kontrolden vazgeçebileceklerini söyledi.

KÖYLER VE KAMP ŞÜPHELİ
Olmert, Kudüs'ün bugünkü halinin haritasını çizen eski Turizm Bakanı Revaham Zeevi'nin öldürülmesinin altıncı yılı nedeniyle yapılan törende şöyle konuştu: Onun sayesinde şu anda muhteşem ve çok da hareketli komşularımız mevcut. Ancak tüm bu haritaya Filistinlilere ait bazı köyleri ve mülteci kamplarını katmalı mıydık? Onları da Kudüs'ün bir parçası olarak görmeli miydik? İtiraf etmeliyim ki çok da emin değilim..." Olmert, böylelikle ilk kez kamu önünde Kudüs'ü bölmeyi ilk kez dile getirmiş oldu.

'BÖLÜNME HÜKÜMETİ DAĞITIR'
Başbakan'ın konuşmasında dile getirdiği köyler, teknik olarak Araplara ait Doğu Kudüs'ün de dışında kalıyor. Ancak İsrail basını, özellikle önümüzdeki ayki Ortadoğu zirvesi öncesinde ve de ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın bölgede olduğu sırada yapılan bu açıklamalar, "Kudüs konusunda hükümet taviz verebilir" yorumunu yaptı. Aşırı sağcı partilerse bu yorumlara tepki göstererek "Kudüs bölünürse Olmert hükümeti dağılır" açıklamasını yaptılar. Geçtiğimiz hafta da Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, Kudüs'ün bölünmesini ve doğusunun Filistin'in başkenti yapılmasını destekleyeceklerini söylemişti. Ramon, Batı Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını ise şart olarak koşacaklarını belirtmişti.
Haberin fotoğrafları