kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Putin: ABD'nin İran'a saldırmasına izin vermeyeceğiz

Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "başka ülkelerin topraklarının Hazar Denizi ülkelerine saldırı için kullanılmasına izin vermeyeceklerini" söyledi.

Putin, İran'ın başkenti Tahran'da bugün başlayan Hazar Denizine kıyısı bulunan ülkelerin devlet başkanları zirvesinde yaptığı konuşmada, Rusya olarak her zaman Hazar Denizi bölgesindeki sorunların çözümü için diyalogdan yana olduklarını belirtti.

Bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Putin, ''Hazar Denizi bizi birbirimizden ayırmıyor, aksine birleştiriyor'' dedi.

Hazar Denizi'ndeki kaynaklardan bölge ülkelerinin işbirliği yaparak yararlanmasının bütün ülkelerin yararına olduğunu ifade eden Putin, Hazar'da sorun oluşturan bütün konuların çözümünden yana olduklarını dile getirdi.

Hazar Denizi'ndeki kaynaklardan yararlanırken ekolojik güvenliğe önem verilmesini isteyen Putin, Hazar'ın ulaşım noktasında da önemli kapasiteye sahip olduğuna işaret etti ve Karadeniz ile Hazar arasında bir ulaşım kanalı açılmasını önerdi.

Putin, başka ülkelerin topraklarının Hazar Denizi ülkelerine saldırı için kullanılmasına izin vermeyeceklerini de vurguladı.İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Hazar Denizi ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin bölgesel barış ve güvenliği artıracağını söyledi.

Müzakere ve işbirliğinin Hazar bölgesi ülkeleri için önemli olduğunu ifade eden Ahmedinejad, zirvenin mevcut ilişkileri daha da geliştireceğine olan inancını dile getirdi.

İHTİLAFSIZ BİR HAZAR DENİZİ İSTİYORUZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Hazar Denizi çevresinin ''asırlardan beri barış ve huzur içinde olduğunu'' ifade ederek, ''Bütün anlaşmazlıkların çözüldüğü bir Hazar Denizi istiyoruz'' dedi.

Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan arasında Hazar Denizi konusunda daha önce yapılan anlaşmaları kabul ettiklerini ve bunlara önem verdiklerini vurgulayan Aliyev, Hazar'ın statüsünün kesin olarak belirlenmesinin de kendileri için önemli olduğunu kaydetti.Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da Hazar Denizi'nin yeni sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Aşkabat'ta yapılan birinci zirvede alınan kararlar doğrultusunda statü konusuna açıklık getirilmesini istedi.

Hazar Denizi'ne kıyısı olan 5 ülkenin her yıl bir araya gelmesini öneren Berdimuhammedov, Türkmenistan olarak petrol ve enerji kaynaklarının paylaşımında uluslararası anlaşmaların dikkate alınmasını istediklerini belirtti.