kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Irak egemenliğini savunacaktır"

AA
Yeni Haber
Amerikalı Tuğgeneral Carter Ham, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon düzenlemesi halinde, Irak'ın egemenliğini savunacağını söyledi.

Amerikan ordusundan Tuğgeneral General Ham, düzenlediği kısa basın toplantısında, ''Irak'ın egemen bir ulus olduğunu bilmek önemlidir'' dedi ve ''Türklerin PKK militanlarına yönelik operasyon düzenlemek için sınırı geçmesi durumunda Iraklıların egemenliklerini ve topraklarının savunulmasını çok ciddiye alacaklarını'' söyledi.

Amerikan ordusunun topraklarını savunmak için Irak kuvvetlerine yardım edeceğini kast etmediğini de belirten Tuğgeneral Ham, ABD'nin Türk müttefiki ile diplomatik bir çözüm bulunmasını umduğunu söyledi ve ''Eğer diplomasi başarısız olursa, durumu değerlendirmeli ve siyasi düzeyde neyin en iyisi olacağına karar vermeliyiz'' dedi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komisyonunda Ermeni tasarısının geçmesinin ardından İncirlik üssünün kapatılması durumunu da değerlendiren Tuğgeneral Ham, askeri malzemenin sevkiyatının kesilmesi halinde, bunun Irak'taki Amerikan operasyonlarına dikkate değer bir etkisi olacağı gibi, Irak ticareti açısında da olumsuzluklara yol açacağını belirterek, ABD Savunma Bakanlığı'nın sevkiyat için alternatif bir B planı arayışında olduğunu hatırlattı.

Tuğgeneral Ham, ''Başka şeylerin yanı sıra, kuşkusuz bunun maliyeti çok daha yüksek olur'' dedi ve doğal olarak bugün Türkiye'deki yolu muhafaza etmeyi tercih ettiklerini kaydetti.