kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mars robotlarının görevi uzatıldı

Yeni Haber
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'a sadece 3 aylığına gönderdiği, ancak 45 ay ya da 4 yıla yakın süredir görev başında bulunan robotları Spirit ve Opportunity'nin görev süresini 5. kez uzattı.

Kızıl Gezegen'in zorlu koşullarında küresel kum fırtınalarını atlatan ve bataryaları tamamen boşalmadan hayatta kalmayı başaran robot kaşifler böylece, 2009 yılı boyunca da görevlerini sürdürecekler.

NASA'nın Washington'daki Bilimsel Araştırma Yönetimi Başkan Yardımcısı Alan Stern, Mars'ta yeni keşifleri sürdürebilecek olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Robotlar inanılmaz makineler ve tasarım ömürlerinin çok ötesinde çalışarak harika bilimsel keşifler yapmayı sürdürüyorlar" diye konuştu.

Opportunity, Eylül'de Mars'ın Meridiani Planum bölgesindeki dev Victoria Krateri'ne inerek burada bilimsel incelemelere başlarken, Spirit de Kızıl Gezegen'in öbür tarafındaki volkanik platoya tırmanmıştı.Şimdiye dek Opportunity, 11,6 kilometre yol katetti, 94 binden fazla görüntüyü Dünya'ya geçti, Spirit de 7,2 kilometre yol katetti ve 102 binden fazla görüntü geçti.