kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Tezkere bayram sonrası...

Önce haberi verelim:
Sınır ötesi operasyon için Meclis'ten tezkere çıkarılması konusunda seçim öncesi başlayan tartışma dün noktalandı. Hükümet, tezkereyi gelecek hafta Meclis'e gönderiyor.
Tezkere kararı, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında dün toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda alındı.
Böylece, uzun süredir yaşanan "sınır ötesi için askere tezkere ile yetki verilmesi" tartışması sonlandı.
Tartışmanın geçmişini anımsarsak...
Tezkere konusu ilkbahar aylarında Güneydoğu ile birlikte büyük kentlerde de terörün tırmanışa geçmesi üzerine gündeme geldi.
Erdoğan, askere her türlü yetkinin verildiğini ve desteğinin arkasında olduğunu açıkladı ve tezkereye soğuk yaklaştı.
Ancak, askerin yanıtı gecikmedi.
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, 12 Nisan'daki basın toplantısında, "sınır ötesi operasyonun fayda sağlayacağını" belirterek, "Siyasi kararın ortaya çıkması lazım. TSK yasal zeminde görev verildiğinde bu operasyonu yapma gücüne fazlasıyla sahiptir" dedi.
Erdoğan ise "Bir talep geldiği zaman biz parlamentodan bu kararı alırız. Silahlı kuvvetlerin arkasına yasal desteği veririz" diyerek topu tekrar askere attı.
Org. Büyükanıt da haziran başında İstanbul'da Harp Akademileri'nde düzenlenen sempozyum sırasında Erdoğan'a karşı yanıtını verdi:
"Siyasi iradenin askere direktif vererek hedeflerini belirlemesi gerekir. İçeri girip sadece PKK ile mi boğuşacağız; yoksa Barzani ile de bir şeyler yapacak mıyız? Bir de ortada ABD var. Bunu bilemeyiz. Bana yazılı talimat verilmesi lazım."

Beş ay sonra
Pinpon topuna dönen tartışma araya seçimin girmesi üzerine askıya alındı.
Şırnak'ta pazar günü 13 askerin şehit edilmesi üzerine TBMM'den tezkere çıkarılması tartışması tekrar alevlendi.
Konu ilk olarak önceki gün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın gerçekleştirdiği zirvede masaya yatırıldı.
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun dün yapılan toplantısında da beş aydır süren tartışma noktalandı. Buna göre, "Süresi, sınırı ve miktarı" Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmek üzere, sınır ötesine asker göndermeye ilişkin yetki tezkeresinin hazırlanıp, bayram sonrası Meclis'e sevki kararlaştırıldı.
Bununla da kalınmadı.
Tezkere çıkana kadar, "gerektiğinde sınır ötesinde sıcak takipte bulunması" için askere yazılı talimat da verildi.
Bu TMYK sonrasında yapılan basın açıklamasına da yansıdı.

Neden dört saat sonra
Ankara'da iki gündür süren güvenlik ile ilgili toplantılarda Şırnak'taki saldırı konusunda ilginç bir tartışma daha yaşandı.
Bakanlar Kurulu'nu da meşgul eden tartışmanın özeti şöyleydi:
"Şırnak'ta 13 askerin şehit olduğu çatışma saat 14.00-14.30 arasında olmuş. Çatışmadan ve şehitlerden Tugay Komutanı ve Vali'nin neden 4 saat sonra bilgisi oldu?"
Hükümetteki yorumlar muhtelif; en makul yorum "koordinasyon eksikliği" yönünde.

ABD gezisi
Başa dönersek; hükümet Anayasa'nın 92'nci maddesi gereği Meclis'ten tezkereyi çok rahat çıkarıp, yetkiyi alır.
Aldığı yetkiyi hangi "sınır ve sürede kullanır?"
Bu soruya AK Parti'den gelen yanıtlar muhtelif. İktidar partisindeki ağırlıklı görüş, askerin K.Irak'a uzun süreli kalmaması gerektiği yönünde.
Nedeni de, "K.Irak'ta Barzani veya ABD güçleriyle karşı karşıya gelinmesi PKK'yı bu gruplara yakınlaştırıp kuvvetlendirir" şeklinde.
Sıkıntının içeriye taşınacağı kaygısı da cabası...
Peki, bütün bunlara rağmen hükümet, ABD ile anlaşmadan K.Irak'a girip, bir tampon bölge oluşturabilir mi? Sorunun yanıtı için Erdoğan'ın gelecek ay Washington'a yapacağı ziyaretin sonucunu görmek gerekecek.
Bu süre içinde de "sıcak takiple" yetinilecek...