kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Erol Sabancı

Merkez faiz indirmede cesaretli olsun

Bankacılığın duayeni Akbank'ın Başkanı Erol Sabancı, "Yüksek faiz yatırımcıyı caydırıyor. Merkez Bankası daha cesaretli davranıp faizi indirmeli. Bu oranlar oldukça bonkör olarak nitelendirilebilir" dedi..
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, faiz oranlarının yüksek seviyelerde seyrettiğini ve Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinde daha cesaretli olması gerektiğini söyledi. Merkez Bankası geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısında kısa vadeli faizleri sürpriz şekilde 0.25 puan indirmişti. Sabancı yaptığı açıklamada, bu durumun ekonomiye olumsuz etkileri olduğunu belirterek, "Enflasyonda 2008 yılsonu hedefinin yüzde 5-6 olduğu dikkate alındığında, borçlanma faizlerinin yüzde 17'lerde, borç verme faizlerinin de yüzde 22'lerde olması çelişkili bir durum yaratmaktadır. Bonkör olarak nitelendirilebilecek bu oranların düşürülmesi gerekmektedir. Daha cesaretli olmamız ve içinde bulunduğumuz ekonomik ortamın gereğine göre hareket etmemiz gerekmektedir" dedi.

FAİZLERDE FARK BÜYÜK ÇELİŞKİ
Sabancı, ekonominin belkemiği olan faizlerin yüksek seyretmesinin ülke ekonomisine zarar verdiğine dikkati çekerek şunları ifade etti: "Yüksek faizler yatırımları caydırmaktadır. Bu durum sanayi sektöründe teknolojinin gelişmesini, dolayısıyla ekonomideki verimliliğin artmasını engellemektedir. Uzun vadede istikrarlı bir büyüme sağlamanın, işsizliği azaltmanın ve ülkemizin gelişmiş ülkelerle arasındaki refah seviyesi farkını azaltmanın yolu sanayi sektöründeki yatırımlarımızı ve ekonomik verimliliğimizi artırmaktan geçmektedir. Bu açıdan bakıldığında faiz oranlarının oturduğu nokta çok önemlidir. Faiz oranları bugün yanlış yerde oturmaktadır. Enflasyon yüzde 5-6 iken, faiz oranları yüzde 17-22 seviyelerindedir. Bu çelişkili durum ekonomimizi yıpratmaktadır. Bu nedenle cesur kararlar alınarak, süratle düzeltme yapılmalıdır. Sağlıklı büyüme merkez bankalarının da en önemli hedefidir. Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde faiz oranlarını sadece yüzde 0.25 düşürmüştür. Piyasa faizinin yüzde 1'ine tekabül eden ve sembolik olarak nitelendirebileceğimiz, 0.25-0.50 puanlık düzeltmenin etkisi azdır. Gıdım gıdım düzeltmeler yetersiz kalmaktadır. Daha cesaretli olmamız ve içinde bulunduğumuz ekonomik ortamın gereğine göre hareket etmemiz gerekmektedir."
Haberin fotoğrafları