kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Türbana CHP yol verdi...

Anayasa değişikliği gerçekleşirse, türbanlı öğrenciler üniversiteye serbest olarak girebilecek mi?
Yanıtımız: Hayır...
Çünkü, hem Prof. Ergun Özbudun'un hazırladığı ilk ön metin, hem de bunu temel alarak AK Partili Anayasa Komisyonu'nun düzenlediği son değişiklik teklif taslağı buna izin vermiyor.
Nedeni de, değişiklik taslağında da aynen korunan anayasanın "İnkılap (Devrim) Kanunlarının Korunmasına" ilişkin maddesi...
Maddede, 8 devrim yasası sıralanıyor.
Üniversitelerde türban yasağının temeli de bu devrim yasaları arasında yer alan "2596 sayılı Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun"a dayanıyor.
Nitekim, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban yasağını getiren 1989 ve 1991 yıllarındaki kararlarının gerekçesi de bu kanunu temel alıyor.
Bugüne kadar türban yasağı da mahkemenin bu iki kararına göre uygulanıyor.
Aslında, 2596 sayılı kanun, "devlet memurlarının uluslararası kurallara uygun kılık kıyafet içinde olmalarını" düzenliyor.
Ancak, buna uymayanlara kendi içinde bir yaptırım getirmiyor.
Yaptırımların ne olacağı ise geçen yılki değişikliğe kadar Türk Ceza Kanunu'nda yer alıyordu.

Suç olmaktan CHP çıkardı
Peki sonra ne oldu?
Geçen dönem, yeni Ceza Yasası taslak metninde, 2596 sayılı kanuna aykırı davranışlarda bulunanlara "üç aydan bir yıla kadar hapis cezası" öngörüldü.
Ancak, CHP milletvekilleri Kemal Anadol, Ali Topuz ve Orhan Erarslan, AK Parti milletvekilleri Faruk Çelik ve Bekir Bozbağ ile birlikte verdikleri değişiklik önergesiyle, 2596 sayılı yasaya muhalefeti suç olmaktan çıkardı.
Bilim insanı Prof. Semih Gemalmaz, büyük bir emek sonucu hazırladığı 1500 sayfayı aşan "Türk Kıyafet Hukuku ve Türban" isimli eserinde de bu duruma dikkat çekiyor.
Prof. Gemalmaz, böylece kılık kıyafet ile ilgili çok önemli bir devrim yasasının CHP'lilerin katkısı ile yaptırımsız hale geldiğini; CHP'lilerin AK Parti'nin siyasi operasyonuna teslim olduğunu vurguluyor.
Buna rağmen, yeni anayasa değişikliğindeki düzenlemeyle üniversitede türban serbestisi yine de zor...
Çünkü, taslakta, üniversitelerde kılık kıyafetin serbest olacağına vurgu yapılırken, "Devrim yasalarına veya genel ahlaka aykırı kıyafetlere" yasak getiriliyor.
Her ne kadar Sapanca'daki anayasa kampında, taslağı hazırlayan Prof. Ergun Özbudun, bu metnin başına "Baskı oluşturmamak kaydıyla" ibaresinin konulmasını önerse de AK Partili üyeler karşı çıkıyor.
Sonuçta, "Devrim yasalarına veya genel ahlaka aykırı" kıyafetlerin üniversitelerde giyilemeyeceği hüküm altına alınıyor.
Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi 1989 ve 1991 kararlarını yeni anayasada da aynen korunan "devrim yasalarına" dayandırdığı için üniversitede türban serbestisi kolay değil.
Buna karşın, CHP'nin desteği ile buna uymayanlara verilecek ceza ortadan kalktığı için esneme olasılığı da oldukça fazla...
Sonuç olarak, tartışması yine bitecek gibi gözükmüyor.
NOT: Yurtdışı gezisi dolayısıyla yazılara kısa bir süre ara.