kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Pozitif ayırımcılık ve Egemen Bağış

Anayasa taslağının 9'uncu maddesi, kadınları "düşük bir statüde gösterdiği" gerekçesiyle eleştiriliyor. Mevcut anayasaya, 2004 yılında şöyle bir hüküm eklenmişti: "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür."
Taslak anayasaya ise, "pozitif ayırımcılığa" imkân verecek bir ibare konuldu: "Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi özel surette korunmayı gerektiren kesimler için alınan tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz."
"Neden kadınları, yaşlılar ve engellilerle aynı seviyede gösterdiniz" itirazını anlamakta güçlük çekiyorum. Madem pozitif ayırımcılık peşindeyiz, kadınlar lehine eşitliği bozucu adımların anayasaya aykırı sayılmamasının zemini de hazırlanmalı. Söz konusu hüküm, belli ki böyle bir amaç güdüyor. AK Parti Dış İlişkiler Birim Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, pozitif ayırımcılığı, kanunmecburiyet bulunmadan yapmış görünüyor. 6 yardımcısından 3'ü kadın: Canan Kalsın, Nursuna Memecan ve Özlem Türköne. Ama, bütün politikacılar Egemen Bağış kadar zarif ve anlayışlı olmadığı için, biz gene de, anayasada ve kanunlarda pozitif ayırımcılık düzenlemesini istiyoruz.