kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şehrin yorgunluğundan çamur kürüyle kurtulun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Prof. Dr. Zeki Karagülle, şehir hayatının yorgunluğunu üzerinden atmak isteyenlere çamur kürünü önerdi ve ekledi: Eğer bu uygulama için kaplıcaya gitme şansınız yoksa, çamurunuzu alın ve bir mahalle hamamına gidin!..
İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle yorgun büyükşehir insanı için çamuru ilaç gibi kullanmanın yollarını anlattı...

* Sizce büyükşehirlerde yaşayan insanlar çamur kürlerinden nasıl yararlanabilir?
Kaplıca ortamları büyükşehrin karmaşasından, stresinden uzaklaşmak isteyen insanlar için gerçekten ideal kaçamak yerleridir. İnsanlar buralarda kısa sürelerde kendilerini yenileyebilirler. Hiç olmazsa hafta sonları ya da haftada bir gün bile olsa kaplıcalardan yararlanmayı alışkanlık haline getirmek lazım. Kaplıcalar ideal dinlenme, canlanma ve gevşeme merkezleridir. Bu ortamlarda mineral su banyolarıyla, çamur uygulamalarıyla, masajla ve egzersizle gevşeyen insanlar, normal çalışma ortamlarına daha güçlü dönme imkanını bulurlar. Kendilerine böyle bir olanak yaratamayan insanlar için ise günümüzde paket halinde satılan mineral su kristalleri ve çamurlar bulunmaktadır. Bunların ev ortamında kullanımını tavsiye ediyorum. Özellikle kas gerginliklerinin giderilmesinde son derece etkilidirler. Çamur; vücut ve cilt bakımı için de kullanılabilir. Mineralli su ve çamur, kozmetik ürünlerin üretiminde giderek daha yaygın bir şekilde kullanılıyor.

SU HER DERDE DEVADIR

* Evde banyoyu nasıl su terapisine çevirebiliriz?
Mineral su kristallerini istediğiniz su sıcaklığında kullanabilirsiniz. Dinlenmek için ılık bir banyo tercih edin. Sıcaklığı 33 ya da 36 derece olan su, bunun için idealdir. Ağrılara karşı ve ruhsal ya da fiziksel gevşeme için ise 36-38 derecelik suda 20 dakikalık banyo öneriyorum. Diyelim ki bağışıklık sistemini uyarmak istiyoruz, o zaman n0 derecelik bir banyoyu tercih edin ama suda sadece 10 dakika kalın. Isı arttıkça sürenin kısalması gerektiğini unutmayın. Ruhsal olarak bitkin ve yorgunsanız ve canlanmak istiyorsanız suyun sıcaklığı 29-33 derece olmalı. Banyodan sonra en az banyo süresi kadar dinlenmek gerekir. Hatta en iyisi 2 kat daha fazla dinlenmektir. Bu arada dinlenirken, maden suyu ya da çay içmek de size iyi gelebilir.

* Çamur terapisi banyodan ne kadar önce yapılmalıdır?
Çamur uygulamasının banyodan önce yapılması şarttır. Ağrıyan yerlere paket halinde satılan çamurun ısıtılarak tatbik edilmesi gerekir. Çamur n0-n3 dereceye kadar ısıtılıp tatbik edildikten sonra üzerinin sarılmasını öneriyorum. 15-20 dakika bu şekilde uzanın. Çamur uygulamasından sonra mineral su banyosu yapmak da yararlı olacaktır.

SÜREYİ SİZ BELİRLEYİN

* Çamur kürü bağışıklık sistemini güçlendirir mi? Kişiyi hastalıklardan koruyabilir mi?
Özellikle Denizli Saraykent'te bulunan çamur gibi turbo tipi çamurların enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu deneysel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Şifalı topraklar ve akarsu ya da göl balçıkları da hastalıkların vücuttaki ilerleme süreçlerini geriletir. Şifalı topraklar romatizma ve eklem hastalıklarına iyi gelebilir. Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına karşı ise iltihap giderici özellikleri vardır. Buradaki iltihap mikroba bağlı değildir, vücudun ürettiği bir şeydir. Çamur uygulamaları hem lokal, hem genel olarak iltihap giderici etki gösterir. Ama burada uygulama sıcaklıkları da rol oynar. İçerdikleri birtakım maddelerin özel etkileri vardır.

* Yoğun çalışanlar ve 15 günlerini çamur kürlerine ayıramayacak olan insanlara ne önerirsiniz?
Kür olarak çamuru önermek çok önemlidir. Haftada bir kür olarak yapılan bir uygulamanın yaklaşık bir haftaya kadar varan etkileri var. Bunu tekrar tekrar seri halde uyguladığımızda sonuçta aynen bir kaplıca küründeki gibi toplam etki elde etmemiz mümkündür. Yurdışında bunu kanıtlayan birçok çalışma yapıldı. Çamur kürü, haftada 2 günden 4 haftaya ya da haftada 3 günden daha kısa bir zamana da yayılabilir. Matematiksel olarak söyleyecek olursak haftada bir günden 8 hafta, haftada 2 günden 6 hafta ya da haftada 3 günden 4 hafta süreyle toplam kür etkisi elde edilebilir.