kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Mehmet Şimşek İngiliz vatandaşı

Türkiye'de, zaman zaman, "yabancı uyruklu politikacı" hassasiyeti oluşur. Amerikan vatandaşıysa, "Bu kişi ABD'ye sadakat yemini etmiştir" diye yazılır çizilir. Bugünlerde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in İngiliz Kraliçesi'ne bağlılık taahhüdü gündemde. İngiliz vatandaşı olurken, Radikal'den okuduğumuza göre, Şimşek şöyle bir yemin etmiş: "Ben Mehmet Şimşek, samimi ve doğrulukla deklare ederim ki, İngiliz vatandaşı olduğumda Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'e ve varislerine bağlı kalıp yolunda ilerleyeceğim... Birleşik Krallığa bağlılığımı sunarım... İngiliz vatandaşı olarak görevlerimi ve sorumluluklarımı yerine getireceğim..."
Türkiye Cumhuriyeti, çifte vatandaşlığı kabul ediyor. Üstelik Tayyip Erdoğan açıkça teşvik ediyor. Bir insan, ikinci vatandaşlığı aldığında, hiç anavatanından kopar mı? Veyahut anavatanını daha mı az sever?
Biz ilerleyeceğimize galiba geriliyoruz. Osmanlı döneminde ordularımızı bile yabancılara teslim edebildik. Von der Goltz, 19. asırda, askerokullarda köklü reformlar gerçekleştirdi. Türk ordusunu yeniden yapılandırdı. Sultan 2. Abdülhamit, Bağdat tren yolunu onun telkinleriyle inşa etti. Von der Goltz, Osmanlı ordusunun Kurmay Başkan yardımcılığına ve Mareşal rütbesine kadar yükseldi. Bağdat'ta tifüs hastalığından vefat etti. Vasiyeti, bir Türk ve bir Alman bayrağıyla İstanbul'un Tarabya semtinde bulunan Alman Askeri Mezarlığı'na defnedilmekti.
Liman Von Sanders, 1913 yılında Türkiye'deki Alman askerheyetinin başkanı olarak İstanbul'a geldi. Türk hükûmeti tarafından, orgeneral rütbesiyle, Birinci Kolordu Komutanlığı'na ve Yüksek AskerŞûra üyeliğine atandı. 1914'te, Türkiye'de Mareşalliğe terfi etti. Çanakkale Savaşları'nda 5. Ordu'nun komutanlığını yaptı.

Mehmet Şimşek, Batman'da doğmuş, Anadolu'nun hamuruyla yoğrulmuş, katıksız bir Türk. Şartlar öyle icap ettirdiği için, 2006'da, Türkiye'den de izin alarak İngiliz vatandaşı oluyor.
Osmanlı döneminde orduda reform yapabilmek için peş peşe iki Almanı ülkemize davet etmişiz; üstelik mareşalliğe kadar yükseltmişiz. Bir kötülüklerini de görmemişiz.
Mehmet Şimşek, şeklen Kraliçe'ye bağlılık yemini ettiği için, Hazine'yi boşaltıp, İngiltere'nin kasalarını mı dolduracak?