kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sivas'a ''Venedik modeli"

Yeni Haber
Sivas Belediyesinin, kentin ortasından geçen Mısmılırmak Deresi'nin ıslah edilmesi ve ırmağın suyla doldurularak etrafına çeşitli sosyal alanların yapılmasını öngören Ak-Su Projesi'nde çalışmaların önemli bir kısmı tamamlandı.

Etaplar halinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda, Mısmılırmak Deresi'nin Halifelik Kavşağı-Karaağaç Köprüsü arasındaki bölümünde çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Tamamlandığında içine kayıkların da konması planlanan ırmağın etrafında sosyal alanlar, yürüyüş yolları, parklar, çay bahçeleri ve restoranların hizmet vermesi planlanıyor. Çalışmaların önemli bir kısmının tamamlandığı proje kapsamında, belediye, kentin yayılmasını ve cazibe merkezi konumuna gelmesini hedefliyor.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, deneme amaçlı suyla doldurulan ve çalışmalarının önemli bir bölümünün tamamlandığı ırmakta incelemelerde bulundu.Yürütülen çalışmalar hakkında görevlilerden bilgi alan Sami Aydın, ırmakta bota da bindi.

Sami Aydın, Ak-Su projesinin belediyenin vizyon projelerinden biri olduğunu belirterek, kentin ortasından geçen ırmağın geçmişte kuru dere olarak bu bölgede görsel kirliliğin yanında sağlık problemlerine de yol açtığını söyledi.Projenin, bölgenin, Sivas'ın nefes aldığı, kente yeni bir vizyon ve görsellik katan bölge haline gelmesini sağladığını vurgulayan Aydın, ''Peyzaj çalışmaları, çay bahçeleri, oturma banklarının yanı sıra şehrin içine katılan su görüntüsü, suyun getirdiği güzellikle birlikte proje tamamlanmak üzere'' dedi.

Projenin ilk bölümünü bir ay içinde bitirmeyi hedeflediklerini bildiren Aydın, şunları söyledi:

''Bu proje, Türkiye genelinde ödüle layık görülen bir proje. Bugün de burada deneme amaçlı da olsa suyu doldurduk. Gerçekten görüntü bizi adeta Sivas'ın dışında farklı bir yerlere taşıdı. Vatandaşlarımız ilgiyle izliyor. Tamamlandığı zaman çok daha farklı bir görüntüye kavuşacak.''

SİVAS'A SU KÜLTÜRÜ GELECEK

Ak-Su Projesi tamamlandığında Sivas'a su kültürü geleceğini, buraya çeşitli bölümler halinde deniz bisikletleri, kayıklar koyacaklarını belirten Aydın, şu bilgileri verdi:

''Her 200 metrede farklı aktiviteler yapacağız. Yani suyla olabilecek bütün güzellikleri burada yaşatmak istiyoruz. Diğer taraftan açık amfitiyatromuz var. Burada günlük özellikle akşamları birtakım kültürel ve sosyal faaliyetler olacak. Lokantamız, kafeteryamız, çay bahçelerimiz olacak. Ayrıca ailelerimizin oturup dinlenebileceği müstakil farklı bölgelerimiz olacak.

Yaklaşık 70 bin metrekare rekreasyon alanı olacak. Tamamen Sivas'ın ve Sivaslıların stres atabileceği, günlük yorgunluklarını giderebilecekleri, misafirlerini gezdirebilecekleri güzel bir bölge haline kavuşuyor.''

PROJEYE YAPILAN ''VENEDİK'' BENZETMESİ

Projeye yapılan ''Venedik'' benzetmelerine de değinen Aydın, şöyle devam etti:

''Ben Venedik'i gören birisiyim. Venedik güzel bir şehir. Ama şunu söyleyebilirim. Sivas gibi Anadolu'nun ortasında kırsallığıyla öne çıkan bir şehirde böyle bir proje gerçekten önemlidir. Tabi Venedik ayrı bir şehir. Orasının yapısı çok farklı, buranın görselliği, buranın güzelliği oradan daha da farklı. Bizim bu projemiz, bu şekliyle örneği çok fazla olmayan, gerçekten Sivas gibi şehirlere çok farklı bir imaj katan bir proje.''

Projeyi ilk gündeme getirdiklerinde bunun yapılabileceğine kimsenin inanmadığını ifade eden Aydın, ''Çok değil 3 sene önce Sivas'ta bir kanal içinde botlarla kayıklarla deniz bisikletleriyle gezinti yapacaksınız dediğimiz zaman hiç kimse inanmıyordu. Ama çok şükür bugün bu proje başarıldı'' diye konuştu.

Derenin ıslah projesinin bölüm bölüm devam ettiğini, bu alanın açılışını 2008 yılının Mayıs-Haziran ayları gibi düşündüklerini belirten Aydın, ''Tabi ki Sivas için çok büyük bir proje. Bu bakımdan özellikle sayın Başbakanımızın programına göre de tarih belirlemek istiyoruz. İnşallah sayın Başbakanımız ile birlikte bu projeyi açmak istiyoruz'' dedi.

AA