kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Şırnak'a yas değil iş lazım!

Türkiye'nin başı sağolsun. Şırnak ve Diyarbakır'da 15 genç insanımızı kaybettik. Ne olur artık kabul edelim, ne türban, ne ılımlı İslam, Türkiye'nin en büyük sorunu terör.
Dün, terörle ilgili zirve yapıldı, bugün de Terörle Mücadele Kurulu toplanacak, görüşmeler sürecek. Paraya yön verenler kurulun yapacağı açıklamaları bekliyor. Sözün özü, terörle mücadele etmenin yolu "iş ve aş" yaratmaktan geçiyor.
Yıllardır "yatırım" diye bağıran Doğu ve Güneydoğu illeri yeni teşvik paketi bekliyor. Ancak yarı kamusal nitelikli meslek birliklerine ve sivil toplum kuruluşlarına da büyük sorumluluk düşüyor.
Terör, ulusal bir mesele. Çözüm için herkesin el ele vermesi şart. Bugün ister istemez
Şırnak'a odaklandık.
Şırnak, durmadan göç veriyor...
Şırnak'ta hayvancılık biteli yıllar oldu...
Şırnak'ta ne petrol, ne de fabrika var.
Şırnak verimli tarım arazilerine de sahip değil...
Mardin'deki Oyak Çimento dışında hiçbir yatırımcı Şırnak'a bir tek çivi bile çakmamış!
"İş yapacağız" diye yola çıkanlar şov yapmış, başlatılan işler çoğunlukla yarım kalmış. Şırnak'ta biraz madencilik var, o kadar. Gelir, bin doların altında. Ortada ciddi ekonomik analiz gerektiren bir tablo yok.
Şırnaklı ne yapsın?
Yoksulluğu yenmek, nefes almak ve kalkınmak istiyor. Sonuçta Şırnak, Irak'a geçiş güzergâhının merkezinde bulunuyor. En yüksek rakımlı dağlar Şırnak'ta.
Habur Sınır Kapısı'yla nefes alıp veriyor.
Şırnak dediğimiz il kamyon ve tanker cenneti. Ama bu cennet, Irak'taki savaş yüzünden çoraklaşmış. 5 yıl önce günde 5 bin kamyonun Irak'a geçiş yaptığı Habur Sınır Kapısı'ndan artık günde 750 araç geçiyor. Petrol tankerleri boş yatıyor. Buna rağmen Şırnaklı umutsuz değil...
Eğer öyle olmasaydı, dört Şırnaklı işadamı bir araya gelip 40 milyon dolara Şırnak'ın ilk çimento fabrikasını kurmak üzere yola çıkar mıydı? Mehmet Emin Acar, Yusuf Som, Osman ve Veysi Geliş... Yerel işadamı olarak 200 kişiye iş sağlayacaklar. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da bu dörtlüye çimento şirketleri kanalıyla destek verecek.
Şırnak'a daha çok iş, daha çok aş lazım...