kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tee Hui Yi

Malezya'da organ bağışı tabusu yıkıldı

DIŞ HABERLER
Kalp yetersizliği bulunan 14 yaşındaki Malay kıza, kazanda ölen Müslüman çocuğun kalbi takıldı. Ülkedeki İslam dernekleri "Organ bağışı yüce bir davranıştır" demişti..
Malezya'da etnik kökenler arasında organ bağışı konusunda yıllardır süren tabu ortadan kalktı. Kalp yetersizliği geçiren etnik Çin kökenli Malezyalı Tee Hui Yi için denenen iki kalpten biri trafik kazasında ölen bir Müslüman'a ait. 14 yaşındaki Tee Hui kalp yetersizliği geçirdikten sonra bir yıl boyunca organ bağışını bekledi. Tam bir yıl sonra 15 yaşında trafik kazasında ölen bir Müslüman çocuğunun kalbi takıldı, ancak vücuda uyum sağlayamadı. Daha sonra bulunan 20 yaşındaki Çinli bir adama ait kalp işe yaradı. Böylece Hui Yi kurtulmuş oldu. Geçen hafta Malezya'da bulunan İslam dernekleri "Organ bağışı yapmak yüce bir davranıştır" açıklamasında bulunmuştu. Basında bu açıklamanın Müslümanlar üzerinde etkisi olduğu yorumları yapılıyor. Özellikle ülkede farklı inanç sistemlerinde reenkarnasyonun merkez alınması ölümden sonra ikinci hayata inanlar için organ bağışını bir tabu haline getirmişti. Ayrıca radikal din grupları başka dinlere mensup kişilerden organ nakli yapılmasına karşıydı. Malezya Hükümeti Ulusal Organ Bağışlama Merkezi koordinatörü Lela Yasmin Mansor, "Umut ediyoruz ki artık insanlar din dil ırk gözetmeksizin birbirlerine organ bağışını hızlandırırlar" dedi.

'TÜPLE BESLENİYOR'
Öte yandan Tee Hui Yi'ye ameliyat yapılan hastanenin doktorları durumunun iyi olduğunu açıkladı. Kalp ameliyatını gerçekleştiren Noorsalina Othman, "Kollarını ve bacaklarını hareket ettiriyor. Şu anda tüple besleniyor. Konuşabiliyor ancak ağzında tüp olduğu için ses çıkaramıyor" diye konuştu.