kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tabloyu öpmek suçundan yargılanıyor!

Yeni Haber
Fransa'nın güneyindeki Avignon kentinde bir kadın, sergideki bir tabloyu rujlu dudaklarıyla öperek zarar vermek suçundan yargılanıyor.

Bugünkü duruşmada, Fransız savcı, Rindy Sam isimli kadına, Amerikalı ressam Cy Twombly'nin sergideki tablosuna, ''bilerek zarar verdiği'' gerekçesiyle 4 bin 500 avro para cezası istedi. Savcı, kadının ayrıca ''zorunlu vatandaşlık stajından geçmesi'' talebinde bulundu.

Duruşmada kendini savunan kadın, ''tabloyu çok beğendiği ve hayran olduğunu göstermek için öptüğünü'' belirtti ve ''amacının tabloya zarar vermek olmadığını''söyledi. Mahkeme, kararını 16 Kasım tarihinde verecek.

Hafta sonu Paris'teki d'Orsay müzesinde bulunan ünlü ressam Monet'in bir tablosunun, kimliği belirlenemeye saldırganlar tarafından tahrip edilmesi, bu tür saldırılara daha fazla ceza verilmesi yolundaki tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Fransa Kültür Bakanı Christine Albanel, basına yaptığı açıklamada, ''müzelerin ve sergi salonlarının korunması ve güvenliğinin daha fazla artırılması gerektiğini'' belirterek, ''bu tür saldırıları yapanlara daha ağır cezalar verilmesi için yasal düzenleme yapılmasını'' istemişti. Saldırı sonucunda ''Le Pont d'Argenteuil" isimli tablo üzerinde 10 santimetre uzunluğunda bir yırtık ortaya çıktığını belirten müze yönetimi, ünlü ekspresyonist ressamın 1874 yılında yaptığı bu eserinin sorunsuz bir biçimde restorasyondan geçeceği güvencesini vermişti. Fransa'da ağustos ayında, Nice kentinde bir grup silahlı saldırgan, aralarında Monet, Sisley, Jan Brueghel'in bazı tablolarını çalmıştı. Geçen yıl da, sürrealist Marcel Duchamp'ın 1917 yılında yaptığı bir heykele çekiçle saldırıda bulunmuştu.