kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
YERE ÇAKILMIŞTI Amerikan MD600N tipi polis helikopteri Antalya Atatürk Stadı’nın güney girişinde Fevzi Çakmak Caddesi’ne düşmüştü. 19 Temmuz 2006 tarihindeki kazada 5 polis memuru şehit olmuştu...

Beş polisi şehit eden helikopterde imalat hatası...

Recep AKTEPE ANTALYA
Antalya'da geçen yıl olan kazaya helikopterin yakıt sisteminde imalattan kalan bir maddenin yol açtığı ortaya çıktı. Amerikan yapımı helikopterin üretici firması aleyhine iki dava açıldı..
Antalya'da 19 Temmuz 2006'da 5 polisin ölümü ile sonuçlanan helikopter kazasına, yakıt sisteminde imalattan kalan yabancı bir maddenin yol açtığı belirlendi. Bunun üzerine üretici aleyhine Arizona'da hem tazminat davası, hem de ceza davası açıldı. Kazanın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, kendi bünyesindeki Havacılık Daire Başkanlığı'nda pilot ve mühendislerin yer aldığı bilirkişi heyeti oluşturdu. Helikopterin motoru ve incelenmesi gereken diğer önemli parçaları ile birlikte ABD'ye giden bilirkişi heyeti, burada üretici firma uzmanları ile birlikte parçaları inceledi. İnceleme sonucunda hazırladıkları raporu da idari soruşturma için Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, adli soruşturma için de Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Rapora göre, yakıt kontrol cihazının içinde bulunan "Ölçümleme başı ayar valfı" bölümünde 0.120x0.060 inch ebadında yabancı bir plastik madde bulundu. Ana yakıt sisteminde bulunan 25 mikronluk yakıt filtresinin gözeneklerinden yaklaşık 100 kat büyük olduğu için, dışarıdan girmesi mümkün olmayan yabancı madde, büyük bir ihtimalle imalat esnasında içeride kaldı. Bu bölgeye de sadece fabrikada müdahale edilebiliyordu. Ancak yakıt kontrol cihazı daha önce 2 kez gönderilmesine rağmen, fabrikada fark edilmedi.

BAKANLIĞA DA DAVA HAZIRLIĞI
Şehit Başkomiser Adem Vurucu ailesinin avukatı Enis Debreli, raporun kaza kırım raporu niteliğini taşıdığını söyleyerek, "Şehit aileleriyle birlikte, üretici firma aleyhine Arizona'da hem tazminat davası, hem de ceza davası açtık. Tazminat miktarı Amerikan Mahkemesi tarafından belirlenecek. Ayrıca İçişleri Bakanlığı aleyhine de İdare Mahkemesi'ne başvurduk" dedi.
Haberin fotoğrafları