kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'AB ülkeleri gibi hareket edin'

Boğaziçi Konferansı'na katılan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "İfade özgürlüğü konusunda Türkiye'nin diğer AB ülkeleri gibi hareket etmesini bekliyor ve istiyoruz. Bunların tümü halkın yararına değişikliklerdir" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'AB ülkeleri gibi hareket edin'
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, geçtiğimiz haftalarda yoğun yaşanan Türkiye ile Malezya'yı karşılaştıran tartışmalara ilişkin olarak "Türkiye Malezya olmaz. Türkiye Türkiye olacaktır" dedi. İsveçli Bakan Bildt ile Boğaziçi Konferansı çerçevesindeki İstanbul ziyaretinde görüştük.

* AB 301'inci maddenin kaldırılmasını istiyor. Siz de bunun üyelik önünde engel olduğuna inanıyor musunuz? 301, Türkiye için büyük sorunlar çıkarıyor. İfade özgürlüğü konusunda Türkiye'nin de diğer AB ülkeleri gibi hareket etmesini bekliyor ve istiyoruz. Bunların tümü halkın yararına değişikliklerdir.

* Seçimler sonrasında Türkiye'nin AB üyeliğinden uzaklaştığı yönünde yorumlar yapılıyor. Ben böyle düşünmüyorum. Ancak Başbakan ve Sayın Babacan, sürece tam olarak bağlı olduklarını belirtmişlerdir. Tamamen halkın yararına olması için Türkiye'nin modernleşmesine kendilerini adadıklarını biliyorum. Türkiye'nin doğru yolda demokratik bir ülke olduğuna dair hiçbir şüphe yoktur.

* Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin üye olmaması gerektiğini birçok kez dile getirdi. Hatta Avrupa Birliği yerine Akdeniz Birliği'ne katılmasını istedi. Siz Türkiye'nin bu yeni birliğe dahil edilebileceğini düşünüyor musunuz? Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerle yakın bağlar kuruyoruz. Ancak hiç kimsenin, Akdeniz Birliği'ni Türkiye'nin üyeliğine bir alternatif olarak gördüğüne inanmıyorum. Bunlar Sayın Sarkozy'nin kendi görüşleridir ve çok sık dile getiriyor. Türkiye konusundaki görüşlerine kesinlikle katılmıyorum.

* Son haftalarda burada en çok tartışılan "Türkiye, Malezya olur mu?" konusu oldu. Sizce olur mu? Bu ifadeler Holbrooke'a ait. Kendisiyle geçtiğimiz hafta karşılaştık ve tüm bu tartışmaları kendisi de yakından takip ettiğini söyledi. Ancak çok üzgündü. Çünkü sözlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyor. Ben de böyle bir ihtimal görmüyorum. Türkiye çok özel bir toplum. Malezya olamaz. Türkiye Türkiye olacaktır.

* İsveç'te Hz. Muhammed'in köpek olarak çizilmesi üzerine kriz yaşandı. El Kaide sizi hedef gösterdi. Bu konuyu çıkarları için kullanmak isteyen radikaller oldu. Müslümanların hoşgörülü olduklarını umuyorum.