kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Mecbur kaldım ruhsatı verdim'

ERHAN ÖZTÜRK
Taşyapı kulelerine Kadıköy Belediyesi inşaat izni verdi. İptal davası açan Başkan Öztürk, "Karar gecikti, tazminat ödememek için izni verdim" dedi..
İstanbul Göztepe'de satın aldığı Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ne ait araziye Anadolu yakasının en yüksek binalarını yapmak isteyen Taşyapı'ya Kadıköy Belediyesi'nden yaklaşık 2 yıl sonra izin çıktı. Proje nedeniyle daha önce Taşyapı'yı dava eden Kadıköy Belediyesi önceki gün inşaata ruhsat izni verdi. Taşyapı, yaklaşık 2.5 yıl önce Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ne ait 44 bin 738 metrekare araziyi kat karşılığı satın almıştı. Taşyapı, anlaşmaya göre 200 ila 300 metrekare büyüklüğünde yapılacak 288 rezidans konutun yüzde 60'ını vermeyi ve Meteroloji Bölge Müdürlüğü'ne Kartal'da yeni bir bina inşa etmeyi taahhüt etmişti.

DAVALAR SONUÇLANMADI
Ardından da Anadolu Yakası'nın 156 metre yüksekliğiyle en yüksek binaları olma özelliğini taşıyacak 49'ar katlı 4 blok yapmak için proje hazırlamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de plan değişikliğine giderek, projeyi onaylamıştı. Kadıköy Belediyesi ile Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şubesi ise planların iptali için İdare Mahkemesi'ne ayrı ayrı dava açmıştı. Aradan geçen 8 aya rağmen davalar sonuçlandırılamadı. Kadıköy Belediyesi, 'kamu yararı ile bölgede yoğunluk olacağı gerekçesiyle' dava açtığı projeye, önceki gün aldığı bir kararla davaların sonuçlanmamasını gerekçe göstererek inşaat ruhsatı verdi. Projenin yapımına karşı olduğunu belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, bunu önlemek için idare mahkemesine yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını, ancak kararın 8 aydır verilemediğini söyledi.

"BEN ÖDEYECEKTİM"
Planların Büyükşehir Belediyesi'nden onaylanıp geldiğini, inşaat ruhsatı verilmemesi için hiçbir neden kalmadığına dikkati çeken Öztürk şunları söyledi: "Milyon dolarlık, devasa bir proje. Şirket yetkilileri, 'Ruhsatın verilmemesi durumunda tazminat davası açacaklarını' belirterek belediyeye ihtarname gönderdi. Şirketin ruhsat alması için önlerinde hiçbir engel bulunmuyor. Tazminatın çok büyük olacağı ve bu tazminatı kişisel olarak ben üstleneceğim için mecburen ruhsat için onay verdim. Bu tür davalarda idare mahkemeleri en geç bir ay içinde karar vermeli. Biz Taşyapı'yı oyalıyorduk. Ancak karar bir türlü çıkmadı. Ruhsat vermek zorunda kaldık." Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan ise kendilerine nisan ayında onay için gönderilen projeyi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Danışma Kurulu raporunu hazırladıktan sonra belediyeye gönderdiklerini anlatarak, 49'ar katlı dört bloktan oluşan projenin bodrum katlarıyla birlikte toplam yüksekliğinin 156 metre olduğunu proje alanının çevresindeki binaların ise 10 ila 12 katlı yapılar olduğuna dikkat çekti. Kendilerinin de konuyu yargıya taşıdıklarını vurgulayan Atılgan, "Kadıköy bölgesi bu kadar yoğunluklu bir inşaat alanını kaldıramaz" dedi. Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi eski Başkanı Ahmet Turgut da belediyenin hem kendisinin hem de bazı sivil toplum örgütlerinin plan iptaliyle ilgili yargı kar a r ı n ı b e k l e - mesi gerektiğinin altını çizdi.
Haberin fotoğrafları