kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alevi simgesine marka patenti yok

Nergis DEMİRKAYA - Ali Kemal ERDEM
Türk Patent Enstitüsü, Alevilik inancının temsilcilerinden Hubyar Sultan'ın isminin marka olarak tescil edilmesi talebini reddetti..
TÜRK Patent Enstitisü'nden Alevileri sevindiren karar. Alevilik inancının önemli temsilcilerinden Hubyar Sultan'ın ismini marka olarak tescil edilmesi talebine Patent Enstitüsü'nden ret yanıtı geldi. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hıdır Temel, "Atalarımın ismi üzerinde hak talep ediyorum" diyerek Hubyar ismini kendi üzerine tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapmıştı. Alevi örgütleri Hubyar Sultan'ın 'topluma mal olmuş sosyal bir olgu' olduğunu savunarak bu talebe karşı çıktı.

MAHKEMEYE GİDEBİLİR
Patent Enstitüsü 26 Şubat 2007'de Temel ailesinin bu talebini reddetti. Ancak Temel ailesinin ısrarı sürdü. Enstitü'ye itiraz ederek kararın yeniden görüşülmesini istedi. Konu Patent Enstitüsü Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nda ele alındı. Kurul 11 Eylül 2007'de ikinci kez ret kararı verdi. Temel ailesi mahkemelerde dava açabilecek. Hubyar Alevi inanç merkezlerinden biri. Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Hubyar köyünde, köye ismini veren Sultan'ın türbesi de bulunuyor. Alevi inancına mensup kişiler bu türbeyi ziyaret ederek ibadette bulunuyor.