kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç

Gül'e, YÖK'te yetki kısılmasını önerecek

Nergis DEMİRKAYA
Cumhurbaşkanı Gül'ün anayasa tartışmalarındaki gerilimi çözmek üzere Köşk'e davet ettiği YÖK Başkanı Teziç beraberinde 5 kitap ve 3 rapor götürecek..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kutlama resepsiyonuna, Ankara dışında olduğunu bildirerek katılmayan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, özel davetli olarak çıkacağı Köşk'e eli dolu gidiyor. Teziç, Gül'e YÖK, üniversiteler ve anayasa değişliği ile ilgili üç rapor ve 5 kitap sunacak. Teziç'in raporlarında şu görüşlerin yer alması bekleniyor:

* YÖK: Yeni anayasa taslağında 21 kişilik YÖK üyesinin 11'e düşürülmesi, 6 kişinin Bakanlar Kurulu'nca atanması üniversitelerdeki siyasi baskıyı arttırır, özerkliğe zarar verir. YÖK'ün yetkilerinin bazıları Üniversitelerarası Kurul'a, bazıları üniversitelere devredilsin. Dekan atanmasında YÖK devreden çıksın.

* ÜNİVERSİTELER: Üniversitelerin çok ciddi kadro ve ödenek yetersizliği sorunu var. Yeni kurulan 32 üniversiteye karşın ödenek ve kadro tahsisinde ihtiyacı giderecek artışlar olmadı. Verilen kadroların kullanımı serbest bırakılmadı.

* ANAYASA: Hazırlanan Anayasa'nın herkesin Anayasası olması için değişiklik çalışması daha çoğulcu ve demokratik bir usulle yapılmalı. Üniversitelerde kılık kıyafeti serbest bırakmak hukuken mümkün değil. Bu konuda Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararları var.