kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonya'da 2 bin yıllık gelenek yıkıldı

Yeni Haber
Kadınların sumo güreş ringine girmelerinin dinen de yasak olduğu Japonya'da bir kadın, turnuva sırasında "dojo"ya (güreş alanı) girmeye teşebbüs ederek, 2 bin yıllık bir geleneği yıkmaya çalıştı.

Geleneklerine düşkün Japonlar arasında heyecan yaratan bu olay, dün Tokyo'daki güz turnuvası sırasında, iki karşılaşma arasındaki boşlukta, orta yaşlı, kot pantolon ve yeşil tişört giymiş bir kadının dojoya girmeye kalkışmasıyla yaşandı.

Aniden harekete geçen ve ringe çıkan kadın, ringden inmekte olan bir güreşçi tarafından durdurulurken, eylemci kadın kutsal olarak kabul edilen, güreşin yapıldığı daireye ayağını dokunduramadan indirildi.

Eylemden sonra dava açmak niyetinde olmadığını açıklayan Japon Sumo Federasyonu'nun bir yetkilisi, "Bir ayağını dojoya koydu ve bu tekrarlanmaması gereken bir durum. Neyse ki, güreş bölgesine girmedi" diye konuştu.

Olayı fotoğraflarla manşetine taşıyan Japon spor basını ise eylemci kadının bir ayağını dojonun içine basarak bin yıllık geleneği tam anlamıyla yıktığını bildirdi.

Nikkan spor gazetesi, "Kadının güreş bölgesine girmesini tabii ki engellediler ve kadın karşılaşmalara devam edilmesini engelleyemedi. Buna karşın, dojoya bir kadının girmesiyle bin 400 yıllık gelenek yıkılmış oldu" diye yazdı.

Eyleminden sonra polis tarafından gözaltına alınan kadının, daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

Kadının eyleminin gerekçesi bilinmezken, Nikkan gazetesi, kadının elinde "Yetişin Şeytani ruhlar" yazılı kağıtlar bulunduğunu bildirdi.

2000 yıl öncesine dayanan sumo geleneğine göre, regl veya doğum sırasında kadın kanıyla teması "pis, alçak, yüzkarası" bir durum olarak gören Şintoist ritüellerine uygun olarak, kadının güreş ringinde varlığı da yasak.

Japonya'da 19. yüzyıla dek kadınların sumo güreşlerini izlemelerine dahi izin verilmiyordu.

AA