kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zehiri veren KGB ajanı İstanbul'da

Ukrayna Devlet Başkanı Yuşçenko'yu zehirlediği iddia edilen eski KGB ajanı basına konuştu: İstanbul'da dinlenip kitap yazıyorum..
Rusya ve Ukrayna arasında siyasi krize neden olan Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun zehirlenmesiyle patlak veren krizin ucu İstanbul'a dayandı... 3 yıl önce seçim döneminde zehirlenen ve yüzü tanınmaz hale gelen Yuşçenko, olaydan Rus gizli servisini sorumlu tutmuş ve kendisini zehirlediğini savunduğu 3 kişinin Rusya'dan iadesini istemişti. Ukrayna gazetesi Segodnya, Yuşçenko'nun "Beni zehirledi" dediği eski Rus gizli servisi KGB danışmanı Taras Zalesski'nin şu anda İstanbul'da olduğunu yazdı.

'YEMEĞİNE KATMIŞLAR'
Gazeteye konuşan Zalesski de "Kendimle ilgili suçlamalardan sonra İstanbul'a gitmeye karar verdim. Hakkımdaki iddialardan sonra zaten Ukrayna'da kalmam tehlikeli olacaktı. Şimdi İstanbul'da dinlenmek ve zehirleme iddiaları üzerine bir kitap yazmak istiyorum. Bu kitapta bütün isimler yer alacak" diye konuştu. Ukrayna Başsavcısı Svyatoslav Puşkin, Yuşçenko'nun yemeğine dioksin katılarak zehirlendiğini kanıtladığını açıkladı. "Yuşçenko'nun zehirlenmesinde KGB'nin bir kolu olan Ukrayna gizli servisinin üst düzey yöneticileri ayarlandı. Başkan Yuşçenko da Vladimir Tasyuk, Aleksey Poletuh ve Zalesski'yle yemekte zehirlendi" dedi.

'ZEHİR SERVİSİNİ O YAPTI'
3 yıl önce Ukrayna'daki başkanlık seçimi yarışına katılıp Rusya yanlısı yönetime kazan kaldıran Yuşçenko, bir yurt dışı gezisinde Tasyuk'un yazlık evinde yemeğe katılmıştı. Servisi de Zalesski yapmıştı. Zalesski ise, "Yemekte herkes son derece eğlendi. Kuşku yaratacak hiçbir şey de olmadı. Ama daha sonra bu yemek nedeniyle beni tutuklamak istediklerini öğrendim. Gerçekleri kitabımda yazacağım" diye konuştu. Seçimde Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in hile yaptığını öne süren Yuşçenko, arkasına büyük halk desteği alarak sokak eylemleri düzenlemiş ve kansız "TUruncu Devrim'le" iktidara gelmişti. Zehirin temizlenmesi için tedavisi de halen sürüyor...
Haberin fotoğrafları