kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: "İran’la doğalgaz anlaşmasını iptal edemeyiz"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ve Rusya'nın Türkiye'nin iki önemli doğalgaz kaynağı olduğunu belirterek, bu ülkelerle yapılan doğalgaz anlaşmalarının iptal edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in (BM) 62. Genel Kurul'una katılmak üzere New York'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havaalanında ziyaretine ilişkin bilgiler verdi.

28 Eylül'de uluslararası gündemle ilgili konularda Türkiye'nin görüşlerini açıklayacağı bir konuşma yapacağını ifade eden Erdoğan, çok sayıda ikili görüşmelerde bulunacağını anlattı.

Erdoğan, şu ana kadar 25 ülkeden başbakan devlet başkanı görüşmesinin kesinleştiğini bu sayının 30'u aşmasını beklediklerini belirtti.

Erdoğan, temasları kapsamında ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissenger ve BM Genel Sekreteri ile de bir araya geleceğini kaydetti.

Erdoğan, temaslarının ana konusunu ise iklim değişiklikleri, küresel ısınma ve bölgesel sorunlar ve Irak'la ilgili gelişmelerin tartışılacağını açıkladı.

TÜRKİYE'NİN BM GÜVENLİK KONSEYİNE ÜYELİĞİ


Türkiye'nin yarım yüzyıldır BM Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmediğini hatırlatan Başbakan, Türkiye'nin 2009-2010 yılı için geçici üyeliğini de gündeme getireceğini açıkladı. Erdoğan ayrıca Coca Cola tarafından düzenlenecek ve 60 üst düzey şirketin CEO'sunun katılımıyla bir yemekte bir araya geleceğini de bildirdi.

BURNS'ÜN ZİYARETİ

Başbakan Erdoğan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns'ün Türkiye ziyaretinde İran'la yapılan doğalgaz anlaşmasının iptal edilmesi isteğinde bulunulmadığını söyledi. Rusya ve İran'ın Türkiye'nin doğalgaz konusunda en önemli iki kaynağı olduğuna dikkat çeken Erdoğan şöyle dedi:

"Göreve geldiğimizde 9 ilimizin doğalgaz kullandığı bir Türkiye vardı şu anda 47 ilimizin doğalgaz kullandığı bir Türkiye var. Ve bunu tüm illerimize yayma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaldı ki sanayi ve çevremizdeki mevcut gelişmeler doğalgazın tüketimini daha da artırmaktadır. Tüm bunların yanında elektrik enerjisi konusuna da ciddi ihtiyacımız var. Şimdi yüzde 52 oranında bir elektrik enerjisini doğalgazdan elde eden bir Türkiye'de bizim kalkıp da bu kadar rahat 'ben doğalgaz ilişkisini bu ülkelerle kesiyorum' deme olanağımız olamaz. Öyle zannediyorum ki, dost ülkeler de böyle bir şey talep etmez. Böyle bir talep de zaten bize gelmiş değil" dedi.

"IRAK'LI LİDERLER OLMAZ"

Başbakan Erdoğan, Burns'un terörle mücadele konusunda Türkiye'ye Iraklı liderlerle görüşme çağrısında bulunduğunun anımsatılması üzerine de, "Iraklı liderler olmaz. Irak'ta merkezi hükümetin Cumhurbaşkanı vardır, Başbakanı vardır. Biz orada başka bir lideri bu noktada kabul edemeyiz. Ve gerek Sayın Talabani ile gerek sayın Maliki ile biz bu konuları görüştük ve hepsi de teröre karşı bizimle aynı düşüncede oldukları ifade ettiler" dedi.

Gelecek hafta içerisinde Iraklı bir heyetin Türkiye'ye geleceğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizler üçlü bir mekanizma oluşturduk. Bu mekanizmanın içinde Amerika, Türkiye ve Irak var. Ama şu ana kadar üçlü mekanizmadan beklentilerimiz henüz yerine gelmiş değil. Terör konusunda Türkiye'nin ne kadar hassas olduğunu Amerika dünyanın en iyi bilen ülkelerden bir tanesidir. Çünkü teröre karşı verilen ortak mücadelede şu ana kadar Türkiye hep yerini almıştır, her türlü desteği vermiştir. Ama şu anda da terörden sıkıntısı olan bir ülke olarak biz de Amerika'dan ve komşumuz olan Irak'ın merkezi yönetiminden gerekli desteği, dayanışmayı bekliyoruz ve bununla ilgili çalışmalarımızı da çeşitli veya çeşitlendirilmiş bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Bundan geri adım atmamız mümkün değil."

ABD'den 29 Eylül'de Türkiye'ye dönecek olan Başbakan Erdoğan'ı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve bazı bakanlar uğurladı. Erdoğan'a ABD'deki gezisinde Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanı Nazım Erken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de eşlik edecek. Erdoğan, ABD ziyaretinde torunu Ömer Tayyip'i de görecek.

(ANKA)