kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ahmedinejad'ın ziyareti New York'u felç edecek

Yeni Haber
Birleşmiş Milletler 62'nci dönem Genel Kurul çalışmalarıyla yoğun bir diplomasi trafiğine başlarken, bina dışında da gerek üst düzey konuklar gerekse de güvenlik nedeniyle yoğun bir araç trafiği başladı. Yüksek koruma altındaki birçok devlet başkanı, başbakan ya da bakanın şehir içindeki seyahatleri de, şehirde 1 hafta boyunca trafik çilesi yaşanmasına sebep olacak.

New York Polisi ise, bir hafta boyunca ağırlayacağı dünya liderleri için alarma geçti. Binlerce polisin toplantıların ve protokol trafiğinin güvenliğini sağlamak üzere görevlendirildiğini söyleyen New York Emniyet Müdürü Ray Kelly, "Bu çok büyük bir operasyon. Ancak, geçmiş yıllar boyunca her yıl yaptığımız bir uygulama olduğu için tecrübeliyiz" dedi.

Toplantılar süresince, başta Birleşmiş Milletler binasının bulunduğu bölgede olmak üzere birçok sokak ve caddenin zaman zaman trafiğe kapatılacağını açıklayan yetkililer, New Yorklulardan, medya ve internetten yol durumunu öğrenerek trafiğe çıkmalarını istediler. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de, maliyetine bakmaksızın ellerinden gelen tüm güvenlik önlemlerini alacaklarını ifade ederek, "Daha sonra hükümetten, BM misafirleri için yapılan harcamaların karşılanacağına yönelik sözleşmeye uymalarını talep edeceğiz" dedi.

AHMEDİNEJAD'A ÜST DÜZEY KORUMA

Birleşmiş Milletler toplantılarına katılacak onlarca devlet ve hükümet başkanı arasında en üst düzeyde korunacak isimlerden biri İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad olacak. ABD ile nükleer programları konusunda gerginliğin yükseldiği bir dönemde Mahmud Ahmedinecad'ın New York'a gelecek olması bazı çevrelerde büyük tepki görüyor.

New Yorklu Yahudi kuruluşları, Ahmedinejad'ın geleceği 24 Eylül Pazartesi günü, büyük bir protesto gösterisi yapmaya hazırlanıyor. Cumhuriyetçi Partili Başkan adayı Massachusetts eski Valisi Mitt Romney de, İran Devlet Başkanına BM'de konuşma imkânı verilmesine tepki göstererek, "BM, bir üyesini ortadan kaldırmaktan söz eden bu adama söz hakkı vermemeliydi" dedi.

Öte yandan, Ahmedinejad'ın geleceği saatlerde yüzlerce Deniz Piyadesinin de BM binasının bulunduğu Midtown'da bulunacak olmasının tesadüf olduğu açıklandı. Deniz Piyadeleri sözcüsü, askerlerin, bir reklâm filmi için Times Square'da bulunacaklarını belirterek, bazı gazetelerdeki, "Ahmedinejad'a mesaj mı?" sorularına açıklık getirdi.


İKİZ KULELER'İN ENKAZINI ZİYARETİNE İZİN VERİLMEDİ

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, 11 Eylül saldırılarının düzenlendiği Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazını ziyaretine izin verilmedi. New York polis sözcüsü Paul Brown, Ahmedinejad'ın yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu enkaz alanını ziyaret etme ve burada saygı duruşunda bulunma talebinin kabul edilmediğini açıkladı. Brown, talebin geri çevrilmesinin sebebinin ise "enkaz alanında inşaat çalışmalarının devam ediyor olması ve güvenlik" olduğunu ifade etti.