kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İstanbul’un Fatih, Eyüp, Gaziosmanpaşa gibi muhafazakâr semtlerinde kapalı yerler çoğunlukta.

Büyük kentte kapalı lokanta sıkıntısı yok

Muhafazakar kentlerde yemek için iftarı beklemek gerekiyor. Ancak İstanbul, Antalya, Diyarbakır gibi kentlerde gündüz açık yerlerin oranı yüzde 60'ı geçiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Büyük kentte kapalı lokanta sıkıntısı yok
SABAH muhabirlerinin yurt genelinde yaptığı araştırmada, dün muhafazakâr kentlerde ramazan boyunca lokanta ve restoranların yüzde 80-90'ının yalnız iftarda açık olduğunu ortaya koymuştu. Araştırmanın ikinci bölümünde büyük kentleri taradık. Lokanta ve restoranlar müşteri yokluğu, tadilat gibi nedenlerle de iftar saatinden önce kepenk açmazken İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Bursa, Tekirdağ gibi birçok kentte ise yiyecek içecek yerlerinin çoğu gün içinde de vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor.

İSTANBUL'DA BİRKAÇ İLÇE
İSTANBUL'DAKİ lokanta, kafe ve çay ocaklarının büyük çoğunluğu ramazan ayında gün içinde de açık. Ancak Fatih, Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Esenler ilçelerinde bazı lokantalar sadece iftarda hizmet veriyor. Kapılarına "İftardan sahura kadar açığız" tabelası asıyorlar.
İZMİR Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice, ramazanda gündüz lokanta ve restoranların yüzde yüze yakınının açık olduğunu belirterek, "3 bin civarında işletme var. Gündüz ve iftarda hepsi açık. Sahurda ise yüzde 10'u açık" dedi.
TEKİRDAĞ'DAKİ lokantaların yüzde 50'si, Kırklareli'nde ise yüzde 90'ı gündüz açık oluyor.
BURSA'DA bin 500 lokanta ve restoran olduğu, bunlardan yüzde 80'ni ramazan ayı boyunca açık.


YÜZDE 50'YE ULAŞIYOR
DİYARBAKIR'DAKİ
lokanta ve restoranların yüzde 50'si ramazan ayında gün boyunca açık kalıyor. Kentin merkezi kabul edilen Yenişehir kesiminde büyük bölümü açık iken, bu rakam, daha muhafazakâr kesimler olan Suriçi, Bağlar, Kayapınar beldelerine gidildiğinde tersine bir tablo çiziyor.
ADANA ve Mersin'de bulunan lokanta ve restoranların yüzde 99'u ramazan ayı boyunca gündüz de halka hizmet veriyor.

KAHRAMANMARAŞ'TAKİ 200 lokanta ve restorandan yüzde 70'inin gündüz de açık olduğu, bu rakamın iftar ve sahurda yüzde 90- 95'lere ulaştığı öğrenildi. Lokantacılar Odası Başkanı M.Ali Fidan "Mağdur olma durumları söz konusu değildir" dedi.
ADIYAMAN Lokantacılar Odası Başkanı Nurettin Tolu, kentte faal durumda bulunan 250 lokantadan yaklaşık 150'sinin ramazan süresince gündüzleri de açık olduğunu söyledi.
DUMLUPINAR Üniversitesi'nin bulunduğu Kütahya'da üniversite öğrencilerinin de olması nedeniyle restoran ve lokantaların yüzde 90'ı ramazan ayında gündüz de vatandaşlara hizmet veriyor.

'İŞ OLSA TÜM ESNAF AÇAR'
MALATYA'DA
yaklaşık 300 turistik restoran ve kebapçının yüzde 80'i gün boyunca açık. Malatya Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Tuna, "Benim kendi lokantam kapalı. Çünkü iş yok. Yani beklediğimiz verimde iş olmadığı için, iş olsa tüm esnaf açar" dedi.
DENİZLİ'DE bulunan 300 restoran ve lokantadan gündüz sadece 50'si kapalı oluyor.
TUNCELİ'DE 125 lokanta var, ramazan ayı boyunca gündüzleri hepsi açık.
KARS merkezinde 50 lokanta bulunuyor ve lokantaların tamamı ramazanda iftar öncesi açık.

Haberin fotoğrafları