kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Durgunluktan korktu, büyük dalgaya büyük indirim yaptı

Mahmut SANCAK - Furkan ALP EKONOMİ
ABD Merkez Bankası Fed enflasyon endişesini bırakıp 'öncelik büyüme' dedi ve faizi 0.50 puan indirerek % 4.75'e düşürdü..
ABD Merkez Bankası (Fed) tüm dünya piyasaları tarafından büyük bir merakla beklenen faiz toplantısını gerçekleştirdi. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin görevi 2006 yılında devralmasının ardından en zorlu toplantısı olarak değerlendirilen zirvede faiz indirimi kararı çıktı. Fed'in aldığı karar göre hedef faiz oranları yüzde 5.25 olan seviyesinden 0.50 puanlık bir düşüşle yüzde 4.75'e indirildi. Yarım puanlık düşüşün 2002 Kasım ayından bugüne tek seferde yapılan en büyük indirim olduğu bildirildi. Üstelik enflasyonla mücadele için 4 yıl önce başlatılan faiz artırımları da sona ermiş oldu. Piyasaların kendilerini büyük ölçüde 0.25 puanlık bir indirime hazırladığı ortamda indirimin 0.50 puan olarak gerçekleşmesi ABD borsalarında büyük heyecan yarattı.

İSKONTO FAİZİ DE İNDİRİLDİ
Fed hedef faizin yanı sıra iskonto faizinde de yarım puanlık indirime gittiğini duyurdu. ABD Merkez Bankası Başkanı'nın aldığı bu karar enflasyon riskine rağmen konut sektörü ve genel olarak kredi pazarında yaşanan krizle mücadeleyi öncelikli olarak gördüğü yönünde değerlendirildi. Ancak uzmanlar faiz indirimi yönünde atılan adımın Fed'in bu yündeki son adımı olmadığı görüşünde. Yapılan değerlendirmelere göre ülkeyi içerisinde bulunduğu kredi krizinden kurtarmak için 2 hatta 3 faiz indirimi daha gelebilir. Uzmanlar aynı hareketi Fed'in 1998'deki krizde de tekrarladığı görüşünde.
Haberin fotoğrafları