kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Kazım Karabekir, İzmir yangını

İDDİA kuvvetli: Kazım Karabekir Yahudiydi. Veya değildi.
Tartışma SABAH sayfalarına ayrıntılı olarak yansıdı.
"İddia: Karabekir Yahudi'ydi, Tarihçiler: Mümkün Değil" başlığı altında... Spot da şöyleydi:
"Merkezi New York'ta olan Sefarad Kültürü Araştırmaları Merkezi, Türkiye'deki Yahudi soy isimleri şeklinde yayımladığı listede Mareşal Kazım Karabekir'i de Yahudi olarak gösterdi..."
Okurların uyarısı: "Bize yanlış bilgi vermeyin. Kazım Karabekir korgenerallikten emekli olmuştur. Mareşal unvanı almamıştır. Türkiye'de sadece iki kişi bu unvanı almıştır: Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak."
Aynı dönemlere ait bir başka haberle ilgili olarak ikinci düzeltme:
13 Eylül tarihli gazetede İzmir'i Kim Yaktı? başlıklı bir haber vardı. Haber, youtube.com sitesinde 1922'de İzmir'in Türk askerleri tarafından yakıldığı iddialarını gündeme getiriyor. Haberde görüşü alınan tarihçi Dr. Ahmet Kuyaş, şu açıklamayı yaptı: "Ben muhabirinize 'İzmir'i yakanın Türk tarafı olduğu tümüyle doğrudur, ama bundan I. Ordu Komutanı Sakallı Nurettin Paşa sorumludur, tasarruf onundur,' dedim. Mustafa Kemal'in Nurettin Paşa'yı tasfiye etmesi de bu yüzdendir diye anlattım. Habere Nurettin Paşa girmemiş. O zaman haber içeriği çarpıtılmış oluyor" dedi.
Haklı. Ayrıca, editörlerin bunda ne "haber değeri" bulduğunu anlamak da mümkün değil. İzmir yangınıyla ilgili benzer görüşler bazı Türk tarihçiler tarafından uzun süredir yazılıyor. Bu görüşü içeren kitaplar, bilimsel çalışmalar, anılar var. Yani "yeni" bir şey değil.
Akla gelen her iddia ve suçlamanın yer aldığı youtube.com kaynaklı "haberleri" dikkatli değerlendirip, belli kriterlere göre haber olarak vermek gerekiyor. Dün manşetten "İşte Yakın ve Açık Tehlike" ifadesiyle verilen, youtube'u kaynak alan Hrant Dink haberinde olduğu gibi... Onda karar doğruydu, zira "suçu övme fiili"ni gündeme taşıyordu.