kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Temel maddeler kalacak

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Yeni anayasa çalışmaları için "Kapalı kapılar ardında bir şey yapmıyoruz" diyen Başbakan Yardımcısı Çiçek, değiştirilemez maddelerin aynen kalacağı konusunda da teminat verdi..
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yeni anayasa yazımı çalışmalarına önyargısız yaklaşılmasını istedi. "Kapalı kapılar ardında bir şey yapmıyoruz" mesajı veren Çiçek; anayasanın, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerinin aynen korunacağını söyledi. Çiçek, SABAH'a şu değerlendirmeyi yaptı:

ÖNYARGISIZ YAKLAŞILSIN ÖNYARGISIZ BAKILSIN: 1. maddesinden 174. maddesine kadar kuralların özünü koruyarak anayasada değişiklik yapmayı istiyoruz. Anayasa gibi temel belgenin önyargılardan uzak, ülkenin daha iyi yönetileceği bir belge olmasını arzu ediyoruz. Çalışmalara önyargısız yaklaşılsın.

NEDEN SİVİL ANAYASA: Sivil anayasa tanımlamasını biz yapmadık. Biz, "Yeni Anayasa" dedik. Sivil anayasa kavramı şöyle çıktı...

1961, 1971, 1982 anayasaları veya anayasa değişiklikleri hep askeri müdahalelerden sonra yapıldı. İlk kez parlamento anayasa yapıyor.

KAMUSAL ALANIN BAŞLANGICI: Evren, Özal, Demirel döneminde türbanlı insanlar Köşk'e çıktı. Benim eşim de çıktı, bunlar benim yaşadıklarım. Sonra laiklikle ilgili sorun algılaması yaratılarak, son üç dört yılda kamusal alan kavramı çıktı.

REJİMİN GÜVENCESİ: Anayasanın değiştirilemeyecek maddelerini aynen muhafaza edeceğiz. Türkiye, yeni anayasa yapabilecek noktaya geldiyse bu, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerin kazanımlarıyladır.

YAZIM TEKNİĞİ: Türkiye devleti, cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütündür. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millmarşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır. Dili Türkçedir. Değiştirilemeyecek bu maddelerin, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği hususu, hemen bu maddelerin ardından mı yazılmalı yoksa anayasa değişikliği ile ilgili maddeye mi konulmalı? Uzmanlar, ikincisinin daha uygun olduğunu söylüyor.