kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Yeni anayasa ve başörtüsü

Türkiye'de en azından üniversitelere başörtülü kızların girmesi konusunda bir mutabakat var sanıyorduk. Ama bakıyorum, oradan buradan çatlak sesler gene çıkıyor. Hiç değilse "hizmet alan" bir sınırlamaya tabi tutulmasın.
İtirazların pek çoğu, bilgi noksanından da kaynaklanabiliyor. Değerli gazeteci Nur Batur'un, Prof. Ergun Özbudun'a sorularından da bu anlaşılıyor. (Sabah 11 - Eylül 2007) Herhalde Batur soruları kendi adına değil, okurları konuyu daha iyi kavrasın diye sordu. Zira, birçok kişi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'deki "türban yasağını" desteklediği kanaatini taşıyor.
Nur Batur: "AİHM kararı geçersiz mi kılınacak?"
Prof. Ergun Özbudun: AİHM, yasağın uygulanmasının zorunlu olduğu yolunda bir karar vermedi, zaten veremez.
Batur: "AİHM'nin farklı bir yorumu ortaya çıkabilir mi?"
Özbudun: İki şeyi ayırt etmek lâzım. Mahkeme, 'isterseniz bu yasağı koyabilirsiniz' diyor ama, 'bu yasağı kaldıramazsınız' diye bir şey söylemiyor. Zaten söyleyemez de. Bu üye devletlerin takdirindedir.
Maalesef Türkiye'de, cehalet diz boyu olduğu için, kimileri, başörtüsünün, "İnkılâp Kanunlarına" aykırı olduğunu dahi düşünüyor. Tıpkı, askerin, "cumhuriyeti koruma ve kollama" adına re'sen müdahale etmeye hakkı olduğunu, bu hakkın anayasal bir dayanağı bulunduğunu düşündüğü gibi.