kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hukukçular ve siyasiler tartışıyor

Zübeyde YALÇIN
Nasıl değişiklik yapılacağı belli
Prof. Dr. Süheyl Batum; Bahçeşehir Üni. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Anayasada değişikliklerin nasıl yapılacağı açıkça bellidir. Hükümetin böyle bir tasarıyı Meclis'e getiremeyeceği net olarak belirtilmiştir. Anayasa 'böyle bir tasarı ancak milletvekillerinden gelebilir' diyor. Ancak şimdi iktidar partisinin hukukçuları, bir bilim kurulu ve Başbakan'ın katılacağı toplantılarda taslak hazırlıyor. Kaldı ki arkasından referanduma gidileceği söyleniyor. Bu daha da büyük bir yanlış. Anayasaya göre hükümetin istediğini referanduma sunması söz konusu değil. Fransızların eskiden söylediği bir söz vardır. Bu anayasada ne var sadece Napolyon... Bu anayasada da sadece AKP var...

Kurucu meclis gerekli
Doç. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Demokratik bir anayasa yapımı demokratik usullerle oluşturulmuş "kurucu meclis"i gerekli kılar. 23. dönem TBMM bu özelliği taşımamaktadır. TBMM bugünkü yapısıyla 1982 Anayasası'yla değiştirilmezlik güvencesine bağlanan cumhuriyetin temel niteliklerini etkileyecek düzenlemeler yapamaz.

Yenilikler içeriyor
Doç. Dr. Serap Yazıcı; İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Hazırlamış olduğumuz anayasa taslağı 1982 Anayasası'na yürürlüğe girdiği tarihten bu yana yöneltilen eleştirileri dikkate alan, bu anayasanın yürürlüğü döneminde ortaya çıkan çeşitli problemlere çözüm getirmeyi hedefleyen pek çok yenilikleri içermektedir. Taslak birey odaklı, demokratik ve liberal bir ruha sahiptir.

Sahipsiz anayasa olmaz
Oktay Vural; MHP Genel Başkan Yardımcısı
Meclis'in anayasası olur. Milletin anayasası olur. Sahipsiz anayasa olmaz. Bunun bir sahibi olsun. Bunu biz hazırlatıyoruz. Parlamento içinde bir değerlendirme yapıldıktan sonra ortak bir iradeyi koymaktan korkanlar var. Neden koyamıyorlar. Bunun üzerinde dublörler çıkartıp, onlarla siyaset yapamayız. Gerçek aktörler çıksın. Milletten kaçırılarak anayasa hazırlanmaz.

Bütün kesimlerin görüşü alınmalı
Ufuk Uras; ÖDP İstanbul Milletvekili
12 Eylül hukukunun deli gömleği haline gelen anayasa yerine demokratik, sosyal bir anayasa gerekliliği ortada. Toplumun tüm kesimlerinin, sendikaların, meslek örgütlerinin görüşlerini almanın ötesinde bu görüşlerin dikkate alınması esastır. Basit, sade, bütün toplumun demokrasi, barış, insanca yaşamdan yana eşitlikçi beklentilerini karşılayacak bir anayasa gerekli.

SPA'LI OTEL
AK Parti'nin komisyonu ile ilk taslağı hazırlayan öğretim üyeleri sivil anayasa için Sapanca'da kampa girdi. Çalışmanın yapıldığı Richmond, Türkiye'nin en donanımlı SPA otellerinden biri.