kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Renault Başkanı Carlos Ghosn, bu yıl 63'üncüsü düzenlenen Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros'un sorularını yanıtladı.

'Dünyadaki tüm bayiler Bursalı Renault için kuyrukta bekliyor'

CÜNEYT TOROS
Renault Başkanı Ghosn, dünyadaki Renault bayilerinin Bursa'da üretilen araçlardan almak için birbirleriyle yarıştıklarını söyledi. Türkiye'de yatırım yapmaktan memnun olduklarını belirten Ghosn, yeni model sinyali verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Dünyadaki tüm bayiler Bursalı Renault için kuyrukta bekliyor'
Bursa'daki Oyak Renault tesislerini üretim ve ihracat üssü haline getiren Fransız otomotiv devi Renault'nun Başkanı Carlos Ghosn, tüm Renault camiasının Bursa'da üretilen Renault modellerinden almak için birbirleriyle yarıştıklarını söyledi. Bu talebin, Bursa'daki üretim kalitesi, verimliliği ve maliyetinin uygunluğundan kaynaklandığını ifade eden Ghosn, "Renault'nun dünyadaki satıcıları, Renault çalışanları, 'Bursa ürünü otomobil isteriz' diyorlar. Ancak, Bursa'daki kapasitemizin bir sınırı var. Biz onlara 'Kusura bakmayın her aracı Bursa'dan alamazsınız' yanıtını veriyoruz" dedi. Bursa'daki fabrikaya övgüler yağdıran Ghosn, Türkiye'nin bu gidişle daha çok yatırım çekeceğini belirterek, "Renault, Türkiye'ye kesinlikle yeni modellerin üretimini verecek" şeklinde konuşarak yeni yatırımların sinyalini verdi. Frankfurt Otomobil Fuarı'nda soruları yanıtlayan Carlos Ghosn, Bursa tesisleriyle Renault'nun dünyadaki diğer tesislerini karşılaştırdı. Brezilya'nın kendileri açısından giderek 'düşük maliyetli üretim' avantajını kaybetmeye başladığını, sadece 'rekabetçi ürün' özelliği kaldığına dikkat çeken Ghosn, şöyle devam etti: "Romanya da Avrupa Birliği'ne (AB) tüm üyelikle birlikte adım adım düşük maliyet avantajını yitirmeye başladı.

BURSA DÜNYANIN EN İYİSİ
Düşük maliyetli üretim açısından Slovenya, Fas ve Türkiye avantajını koruyor. Bu yüzden Bursa'daki fabrika, Renault açısından dünyanın en iyisi konumunda." Brezilya'nın avantajını kaybetmesinin nedeni olarak Brezilya Reali'nin değerlenmesini gösteren Ghosn, "Türkiye için de aynı şey söz konusu mu? Türk Lirası'nın da aşırı değerli olduğu yolunda saptamalar var" sorusuna, "Türkiye için durum farklı. Aşırı değerli TL'ye rağmen Bursa'daki fabrikamızda düşük maliyetli üretim yapmayı sürdürebiliyoruz. Bursa'da ürettiğimiz otomobiller rekabetçi olmaya devam ediyor" dedi. Türkiye'de yatırım yapmaktan dolayı memnuniyetini her seferde dile getiren Ghosn, Bursa fabrikasının avantajlarını, "Dünyada en kaliteli üretimi Bursa'da yapıyoruz. Türkiye'deki çalışanlar, yani iş gücü birinci sınıf. Yılda 6 bin saat üretim var, verimlilik çok yüksek. Üretim maliyeti çok düşük. Rekabet gücü en yüksek araçları Türkiye'de üretiyoruz" şeklinde anlattı.

YENİ MODEL MÜJDESİ
Carlos Ghosn, "Bursa'daki fabrikayı bu kadar övdüğünüze göre, Renault'nun Türkiye'de yeni modeller üretmesini bekleyebilir miyiz?" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı: "Türkiye bu iş gücü, düşük maliyet, bu kalite ve rekabetçi konumuyla daha çok fazla yatırım çeker. Türkiye'ye kesinlikle yeni modellerin üretimini yönlendireceğiz. Böyle devam ederse, yeni modellerin üretimi için Türkiye'deki kapasitemizi daha da artırırız."
Haberin fotoğrafları