kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çöpünü rapor etmeyenin market rafında şansı yok

ESEN EVRAN
Marketler, tedarikçilere "Ambalaj atığı miktarını bakanlığa bildirdin mi?" diye sorunca, çevreci olmayanın rafa girme şansı kalmadı..
2005 yılında yürürlüğe giren, 24 Haziran 2006 tarihinde de revizyondan geçen Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, market zincirlerini de ambalaj atıklarından sorumlu tutunca, sorumluluğunu yerine getirmeyen tedarikçiler, sistemin dışında kaldı. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Endüstri İlişkileri Bölüm Müdürü Alphan Eröztürk, "Çevreci olmayan şirketin market rafına girmesi artık çok zor" dedi. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde tüm ambalajların geri kazanımı için yetkilendirilmiş kuruluş ilan edilen ÇEVKO'ya, 430 firma atıkların toplanması ve dönüştürülmesi sorumluluğunu devretti. Geçtiğimiz günlerde basınla bir araya gelen ÇEVKO yetkilileri, önümüzdeki günlerde sanayi kuruluşlarını nelerin beklediğini anlatırken, yönetmelikle sorumlulukların belirlendiğini, ancak halkın duyarlılığı olmadan bu konuda gerçekten yol alınamayacağının mesajlarını verdi. ÇEVKO Endüstri İlişkileri Bölüm Müdürü Alphan Eröztürk, üretici firmaların her yıl şubat ayında bir önceki yıl kullandığı ambalaj miktarını Çevre Bakanlığı'na bildirmek zorunda olduğunu belirterek şunları söyledi: "Üreticiler bunu bildirmekle yükümlü. Ancak yönetmelik, satış noktalarına da bu sorumluluğu yerine getirmeyen firmanın ürününü satma durumunda yaptırım öngörüyor. Artık bir markette yer almak isteyen her markanın, ambalaj atıklarıyla ilgili sorumlulukları yerine getirmesi zorunlu."

ATIK KUTUSU ŞART
Eröztürk, 200 metrekareden büyük satış noktalarının, tüketicinin geri dönüşümlü atıkları için de yer göstermesi gerektiğini belirterek, son dönemde büyük market zincirlerinden bazılarının atık kumbaralarını market içine yerleştirmeye başladığını söyledi. Alphan Eröztürk, "Bilinçli tüketiciler, evde kullandıkları şişe, kağıt, plastik gibi ambalajları, bazen yıkayarak aldıkları markete getirip ilgili kumbaraya atıyor. Bu bilincin yaygınlaşması çok önemli. En hızlı da çocuklar benimsiyor" dedi.