kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

1 haftada fikri değişen Merkez faizde 'sembolik' indirim yaptı

Merkez Bankası faiz silahını beklenmedik anda çekti ve dün faizi 14 ay sonra çeyrek puanlık indirimle % 17.25'e düşürdü. Uzmanlar "Merkez'in bu kararla kredibilitesi bir miktar hasar aldı" yorumu yaptı..
Merkez Bankası, Temmuz 2006'dan bu yana değiştirmediği kısa vadeli faiz oranlarını 14 ay sonra piyasanın hiç beklemediği anda 0.25 puan düşürdüğünü açıkladı. Böylece geçen yıl ortasında küresel dalgalanma ve iç siyasi tedirginliği bastırmak için yüzde 17.5'e yükseltilen faiz yüzde 17.25'e indirildi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) dünkü toplantısının ardından yapılan açıklamada, "Kurul, Enflasyon Raporu'nda bahsi geçen kısa vadeli faiz oranlarındaki ölçülü indirim sürecine başlanması için şartların oluştuğu değerlendirmesinde bulunmuştur" denildi.

ÖLÇÜLÜ İNDİRİM BAŞLADI
Açıklamada indirime gerekçe olarak, "Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görülürken, dış talebin büyümeye katkısı azalmakta ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir" denildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Kurul, bu karardan sonra da para politikasının duruşunun enflasyondaki düşüş sürecini desteklemeye devam ettiğini vurgulamıştır. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirlenecektir." Ayrıca PPK, "Hizmet enflasyonunda gözlenen iyileşmenin öngörülenden daha olumlu olduğu" değerlendirmesinde bulundu ve "Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmektedir" dedi.
Haberin fotoğrafları