kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petrol 80 dolara vurdu dünya yeni şokla korktu

MAHMUT SANCAK - FURKAN ALP
Petrol fiyatı ABD'de 80 dolarla rekor kırdı. Borsaları mortgage dalgasından sonra şimdi petrol korkusu sardı. Uzmanlara göre bu artışa dünya ekonomilerinin kalbi dayanamaz..
Ham petrolün varil fiyatı çarşamba günü ulaştığı 80 dolarlık rekor seviyesini zorlamaya devam ediyor. ABD'nin petrol rezervlerinde gözlemlenen azalma ve sert geçen kasırga mevsiminin fiyatları daha da yukarıya çekebileceği belirtiliyor. Çarşamba günü ABD WTI tipi petrolün varil fiyatı 80.12 dolar üzerine çıkarak daha önceki 78.77 dolarlık rekoru geride bıraktı. Petrolün varil fiyatı dün 79.91 dolara gerilese de fiyat üzerindeki yukarı eğimli baskı azalmadı. Yapılan hesaplamalara göre petrol fiyatları son tırmanışıyla birlikte 1980 döneminden sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak açıklamalara bakılırsa mevcut fiyatlar, petrol fiyatlarının zirve yaptığı 1979 yılının hala altında bulunuyor. Enflasyon ayarlamasının yapıldığı hesaplamaya göre petrolün varil fiyatı 1979 yılı sonunda günümüz rakamlarına göre 109 dolara kadar çıkmıştı. Uzmanlar Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC) günlük üretim kapasitesini kasım ayından itibaren 500 bin varil artıracağı yönündeki alınan kararın sembolik bir hareket olduğuna işaret ederek, önümüzdeki haftalarda piyasalarda arz konusunda daralmaların kaçınılmaz olacağını ileri sürüyor. Deutsche Bank Enerji Bölümü Başkanı Adam Sieminski yaptığı açıklamada OPEC'in piyasaları rahatlatabilmesi için kasım ayında 500 bin varil ek üretim yapması yerine ekim ayında üretimi günlük 1 milyon artırması gerektiğini söyledi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dördüncü çeyrekte günlük dünya petrol tüketim miktarı ile ilgili tahminini 250 bin varil indirerek 87 milyon varil olarak belirledi. 2008 yılı için ise tüketim miktarının günlük 88 milyon varile çıkacağı belirtiliyor.

OPEC SEMBOLİK BİR KARAR ALDI
Purvin&Gertz enerji analisti Victor Shum ise petrol fiyatındaki artışın tamamen farklı bir boyuta ulaştığına işaret ederek, "Son yıllarda dünya ekonomisi artan petrol fiyatlarına göğüs germeyi başardı. Ancak fiyatların geldiği son nokta geçmişe kıyasla artık çok farklı. Küresel ekonominin artışlardan kötü yönde etkilenme ihtimali giderek artıyor. Bu fiyatlara dayanmak çok zor" dedi. Geçtiğimiz hafta ABD Enerji Bakanlığı'nın yayımladığı bir raporda ABD'nin petrol rezervlerinin son sekiz ayın en düşük seviyesine gerilediği ileri sürülmüş ve haberin duyulmasının ardından petrol fiyatlarında yukarı doğru tırmanış eğilimi artmıştı. Rapora göre ABD'nin petrol rezervleri 7.1 milyon varil azalarak 322 milyon varile geriledi. Açıklamalarda yaklaşan kış ayları ile birlikte petrol kullanımının artacak olması mevcut rezervlerin daha da azalma ihtimalini gündeme getiriyor. Bu durum da piyasalar üzerindeki tedirginliği artırıyor.