kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şairler azalınca, aşklar da azalır oldu!

* Son yıllarda Türkçe'nin özellikle televizyonda düzgün kullanılmadığına yönelik eleştiriler var. 'Komiser Nevzat' dizisinde de güzel ve düzgün Türkçe kullanımına dikkat çekilmek isteniyor. Sizce de Türkçe gerçekten tehlikede mi? Sokaktaki tabelalardan bile anlayabiliyoruz bunu. Çevre gibi kendi dilimizi de kirlettik. Türkiye, en çok TV izlenen üç ülkeden biriymiş. Bir kuşağı ancak diliyle, gelenekleri ve görenekleriyle kurtarabiliriz. Bir yerden başlamak ve Türkçe'yi temiz tutarak, örnek olmamız gerek. Okunan roman, gazete, şiir kitabı sayısı gitgide azalıyor. Şairleri bile azalmaya başladı bu ülkenin. Ülkede şairler azalınca, aşklar da azalır! Kimse sokaklarda şiir mırıldanmıyor artık. Şairi az olan ülkede hakikaten sokak çatışması da olur...

80 ÖNCESİ ÇOK FARKLIYDI

* 80 döneminden sonra mı bu hale geldi Türkiye, daha önce farklı mıydı? Çok farklıydı. Üniversite kantinleri de farklıydı. Kantinde, arkadaşlar arasında söz sahibi olabilmek için en az iki gazete, bir haftalık dergi okumak gerekiyordu. Şimdi 'Artık internet var, bilgisayar var, çocuklar oradan dünyayı yakalayarak iletişim kurmaya çalışıyor' deniyor. Bu bana kandırmaca gibi geliyor.

* Şimdi kantinde öğrenciler okudukları kitaplarla değil de jean pantolonların markalarıyla popüler olmaya çalışıyor... O zamanlar tabii, DVD, internet yoktu, teknoloji gelişmemişti ama daha insana dönük bir iletişim biçimi vardı. 'Komiser Nevzat' da o dönemin insanını yansıtıyor.