kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sorguda ölüm için uluslararası takip

Mevlüt YÜKSEL - Ali BALCI MERKEZ
Sorgu sırasında öldürülen Nijeryalı Festus Okey için, BM bilgi istedi. Olayın tek tanığını ise, Helsinki Yurttaşlar Derneği korumaya aldı..
Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü'nde gözaltına tutulurken polisin silahından çıkan kurşunla ölen Nijeryalı Festus Okey (25) olayına uluslararası takip... Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama istedi. Olayın tek tanığı olan ve Okey ile birlikte gözaltına alınan Brundili uyruklu arkadaşı ise, Helsinki Yurttaşlar Derneği tarafından koruma altına alındı. Nijeryalı gencin ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memuru Cengiz Y. hakkında da Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldı.

UYUŞTURUCU ÇIKMADI'
Eski Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Helsinki Yurttaşlar Derneği Mülteci Destekleme Programı Direktörü Özlem Dalkıran, Okey'in uyuşturucu satıcısı olduğu iddiasıyla gözaltına alındığının açıklanmasına rağmen, üzerinden uyuşturucu madde çıkmadığına dikkati çekti. Festus Okey'in geçtiğimiz şubattan beri Kumkapı'daki Yabancılar Şubesi'nde kaldığını ve 3 ay once misafirhaneden ayrılıp Mersin'e gitmek için uğraştığını anlatan Dalkıran, "Kendi ülkendeki zulümden kaçıp başka bir ülkeye sığınıyorsun ve sığındığın ülkede böyle bir şey geliyor" diyerek tepkisini gösterdi. Dalkıran, konunun ve adli sürecin takipçisi olacaklarını da vurguladı. Öte yandan, Festus Okey'in ölümüne neden olan kurşunun polis memuru Cengiz Y.'nin silahından çıktığı, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın da polisle ilgili soruşturma yürüttüğü öğrenildi.

19 GÜNDÜR AÇIKLAMA YOK
Festus Okey ile birlikte gözaltına alınan ve bir süre Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde tutulan Brundili asıllı Mamrian Ogah'ın ise Helsinki Yurttaşlar Derneği tarafından koruma altına alındığı belirtildi. Bu arada, ölüm olayının üzerinden 19 gün geçmesine rağmen ne Emniyet Genel Müdürlüğü ne de İçişleri Bakanlığı'ndan olaya ilişkin bir açıklama geldi. Soruşturmayı yürüten Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın ise bilgilere ulaşmakta zorluk çektiği öne sürülüyor. Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı da dün, olayın yaşandığı Asayiş Şube Müdürlüğü'nde incelemelerde bulundu. 20 Ağustos'ta İstiklal Caddesi'nde yürürken gözaltına alınan Festus Okey, Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü'nde 2. katta sorgulanırken silahla yaşamını yitirmişti.
Haberin fotoğrafları