kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Faizlerde ölçülü indirime son çeyrekte başlayabiliriz'

Durmuş Yılmaz, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürmesini beklediklerini söyleyerek, gecelik faiz oranlarında öngörülen "ölçülü" indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceğini söyledi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faiz indirimlerinin yılın son çeyreğinde "ölçülü" biçimde başlayacağını bildirdi. Yılmaz, özellikle kuraklığın da etkisiyle gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürmesini beklediklerini söyledi. Durmuş Yılmaz, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Para Politikaları" konulu bir konferans verdi. Makro ekonomik gelişmeleri değerlendiren ve Merkez Bankası'nın para politikası uygulamaları hakkında bilgi veren Yılmaz, uzun süredir beklenen faiz indirimleri konusunda, zamanlama olarak yılın son çeyreğini işaret etti. Yılmaz, "Kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim süreci yılın son çeyreğinde başlayabilecektir" dedi. Yılmaz, bunun bir "taahhüt" değil, mevcut bilgi seti ve varsayımlar altında üretilmiş bir öngörü olduğunu ifade etti.

BELİRSİZLİK AZALMALI
Durmuş Yılmaz, enflasyon başta belirsizliklerin azalması, yapısal reformlarla ekonominin iç ve dış şoklara daha dayanaklı hale gelmesi, makro dengeler ve güven ortamının kalıcı biçimde tesisine yönelik adımların atılması, beklentilerin iyileşip güvenin artması durumunda, nominal ve reel faizlerin istenen düzeylere ineceğini kaydetti. Gelecek dönemde enflasyonun görünümünü etkileyebilecek risk unsurlarının varlığına karşın, enflasyonda ana eğilimin aşağı yönlü olduğunu vurgulayan Yılmaz, enflasyonla mücadelede gelinen aşamayı değerlendirdi. Yılmaz, 2001-2005 döneminde 61 puan düşen enflasyonda, dört yıl üst üste hedeflerin tutturulduğunu, 2006'da ise hedefin 5 puana yakın aşıldığını anlattı. Yılmaz, hizmetler grubu enflasyonundaki yavaşlamanın ağustos ayında belirginleştiğini, düşüş eğiliminin eylülde de sürmesini beklediklerini kaydetti.

TİCARİ KREDİLER ARTTI
Enflasyonun görünümünü etkileyen unsurlardan talep konusunda bir gösterge olan tüketici kredisi kullanımının özel tüketim harcamalarında canlanmaya işaret ettiğini belirten Yılmaz, ticari kredilerin artış hızının da temmuzdan itibaren arttığını vurguladı. Beklentilerin, gerçekleşen enflasyon üzerindeki etkilerine de işaret eden Yılmaz, enflasyon beklentilerinin son dönemde gerilemesine rağmen, hedeflerin üzerinde seyrettiğini söyledi.