kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ECB Başkanı Jean-Claude Trichet

'Dalgalanma büyümeyi etkileyebilir ona göre faiz kararımızı verebiliriz'

ECB Başkanı Trichet, faiz artışına karar vermek için yaşanan dalgalanmanın büyümeyi etkileyip etkilemediğinin anlaşılmasının gerektiğini söyledi..
Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını değiştirmedi. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet düzenlediği basın toplantısında faiz artışına yönelik bir karar vermeden önce piyasalarda yaşanan dalgalanmanın büyümeyi etkileyip etkilemediğinin anlaşılmasının gerektiğini söyledi. Trichet, piyasalarda hakim olan volatilite havası ve risklerin yeniden değerlendirilmesinin belirsizliğe neden olduğuna dikkat çekerek faiz kararı öncesi daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Banka yönetim kurulunun dün Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlediği toplantısında gösterge faiz oranının yüzde 4 olarak korunmasına karar verildi. Toplantı sonunda, aynı şekilde ECB'nin bankalara sağladığı gecelik borçlanmalara uyguladığı marjinal borçlanma faizinin yüzde 4, mevduat faizinin de yüzde 3 olarak sabit tutulduğu bildirildi. ECB Başkanı açıklamasında sorumluluklarının bilincinde olduklarını belirterek para piyasaları konusunda yaptıklarından gurur duyduğunu söyledi.

BORSALAR DÜŞTÜ
Bu arada, ABD mortgage krizi nedeniyle Avrupa finans pazarında nakit sıkıntısı çekilmemesi için bankanın piyasalara 57.7 milyar dolarlık kaynak aktaracağı duyuruldu. Banka böylece 9 Ağustos tarihinden bugüne piyasalara toplam 400 milyar dolarlık kaynak aktarmış oldu.

ABD'YE ETKISI OLACAK
Bu arada Citigroup Kıdemli Başkan Yardımcısı William Rhodes, kredi piyasalarındaki çalkantının ABD ekonomisi üzerinde bir etki yaratacağını ancak bu etkinin tam boyutlarının netleşmesinin 2-3 aylık bir zaman alacağını söyledi. Rhodes, zararın boyutunun ancak ABD'de düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen subprime mortgage ve diğer finansal enstrümanlardaki pozisyonların çözülmesiyle netleşeceğini ifade etti. Rhodes mart ayında yaptığı bir konuşmada da, 12 aylık bir dönemde piyasalarda büyük bir düzeltme hareketinin yaşanmasını beklediği uyarısında bulunmuş, hem yatırım hem de borç verme kararlarında daha büyük bir temkinle davranılması gereğini vurgulamıştı.