kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Küresel büyüme yavaşlıyor durgunluk ihtimali yüksek!

OECD'nin yayımladığı raporda ABD ve AB Bölgesi'nde ekonomik büyümenin yavaşlayacağı belirtilerek Amerikan ekonomisinde durgunluk ihtimalinin yok sayılamayacağına dikkat çekildi..
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), ABD mortgage piyasasında patlak veren krizin dünya ekonomisini etkileyeceğini duyurdu. Teşkilatın yayımladığı rapora göre başta ABD olmak üzere AB Bölgesi, Almanya, Fransa ve İtalya'nın büyüme rakamları, önceden yapılan tahminlere kıyasla daha düşük gerçekleşecek. Buna göre ABD için OECD tarafından verilen yüzde 2.1'lik büyüme rakamı yüzde 1.9 olarak revize edildi. Aynı şekilde AB Bölgesi ekonomik büyüme rakamı da yüzde 2.7'lik seviyesinden yüzde 2.6'ya indirildi

FAİZ İNDİRİMİ ŞART
OECD yetkilileri ABD'nin ekonomik büyüme beklentisini düşürürken, global finans piyasalarında çalkantıya yol açan konut ve mortgage piyasasındaki sorunlardan kaynaklanabilecek olumsuz etkileri sınırlamak için hızla faiz indirimine gitmesini önerdi. OECD, finans piyasalarındaki dalgalanmanın, ABD konut piyasasındaki bozulma ve yüksek riskli mortgage sektöründeki ödeme sorunlarından kaynaklanan krizinin ABD ekonomisi üzerindeki doğrudan etkisine ne kadarlık bir ek zarar getireceğini değerlendirmenin şu aşamada mümkün olmadığını belirtti.

KURTARMA YOK
OECD baş ekonomisti Jean-Philippe Cotis yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankasına da ekonomik büyümeyi desteklemek için temel faiz oranlarında hızla indirim yapması tavsiyesinde bulundu. Cotis, bununla birlikte, faiz indirimi yapılırken, sorumsuz yatırımcılara "devletin kendilerini kurtarmak için her an harekete geçmeye hazır olduğu izleniminin verilmemesi" konusunda uyardı. ABD ekonomisinin yavaşlayacağının kesin olduğunu belirten Cotis, durgunluk ihtimalinin de göz ardı edilemeyeceğini söyledi. ABD için faiz indirimi tavsiyesi verilen OECD açıklamasında, Japonya ile 13 üyeli Euro Bölgesi'nde ise şu an için faiz artırımına gidilmemesi gerektiği değerlendirmesi yer aldı.
Haberin fotoğrafları