kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKP sivil anayasa çalışmasını tamamladı

Yeni Haber
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP heyetinin yeni anayasa çalışmalarını tamamladığını, metnin, son düzenlemelerinin yapılması için taslağı hazırlayan bilim kuruluna gönderileceğini belirtti.

Gelecek hafta içinde bilim kurulu ve AKP heyetinin bir araya gelerek taslak üzerinde bu kez birlikte çalışacağını ifade eden Fırat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da hazırlanan metin üzerine tartışmalara katılmak istediğini belirtti.

AKP bir grup hukukçu tarafından hazırlanan yeni Anayasa taslağında başta dokunulmazlıkların sınırlandırılması, din derslerinin seçmeli olması konularında görüş birliğine varılamadı.

Taslak üzerindeki ilk çalışmasını tamamlayan AKP, taslağı yeniden hukukçulardan oluşan bilim komisyonuna gönderecek. Bilim komisyonunun çalışmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı yeni bir çalışma yapılacak ve taslak gelecek hafta içinde kamuoyuna sunulacak.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa hazırlıkları için AKP içinde oluşturulan hukuk komisyonunun başkanlığını yapan Dengir Mir Mehmet Fırat gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Fırat, 136 esas ve 9 geçici maddeden oluşan Anayasa taslağının tek tek maddeleri üzerinde inceleme yaptıklarını ve ilk çalışmayı bitirerek taslağı yeniden bilim komisyonuna ileteceklerini açıkladı. Komisyonun yapacağı çalışmanın ardından yeniden partide 2. tur değerlendirme yapacaklarını kaydeden Fırat, ikinci turda üzerinde öneri olmayan, ihtilaf bulunmayan maddelerin tartışılacağını belirterek bu görüşmelerin 4-5 gün içerisinde bitirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

"DİĞER PARTİLER DE TASLAKLARINI HAZIRLAYABİLİR"

Bu süre içinde diğer siyasi partilerin de yeni Anayasa taslakları hazırlayabileceğini belirten Fırat, tüm taslakların birleştirilerek Anayasa Komisyonu'nda tartışılabileceğini söyledi.

Fırat bir soru üzerine, en geç Cuma gününe kadar taslağın yeniden bilim kuruluna gönderilmiş olacağını ve yapılacak yeni çalışmaya Başbakan Erdoğan'ın da katılmak isteğinde olduğunu belirtti.

"DOKUNULMAZLIK SADECE 550 KİŞİNİN SORUNU DEĞİL"

Yeni Anayasa'da dokunulmazlıklarla ilgili nasıl bir düzenleme yapıldığı şeklindeki bir soru üzerine Fırat, "Dokunulmazlık yalnız yasama dokunulmazlığı olarak algılanmaması lazım. 1982 Anayasası'nda yasama dokunulmazlıklarından başka dokunulmazlıklar var. Tümünün birlikte değerlendirilmesi lazım. Bir sınırlandırma olacaktır. Yeni yapılan düzenlemede alternatifli olsa da bir sınırlama getiriliyor" şeklinde konuştu.

Fırat aynı konuyla ilgili bir başka soru üzerine de dokunulmazlığın sadece 550 kişiyle sınırlı olmadığını en az 3-4 milyon kişiyi kapsadığını belirterek konunun bu bütünlük içinde ele alınacağını söyledi.

Fırat başka bir soru üzerine de hazırlanan Anayasa'yı, "Sivil, özgürlükleri çok net bir araya getiren, sınırları katı kurallarla çizmeyen ve insan odaklı" olarak tanımladı.

Din derslerinin seçmeli olması konusunda sorulan soru üzerine Fırat, konu hakkındaki önerileri alternatifli maddeler haline getirdiklerini ifade etti. "Din Dersi" ve "Ahlak Bilgisi" dersi olarak bir düzenleme yapılabileceğini belirten Fırat, din dersinin mevcut Anayasa'da ebeveynlerin iznine bağlandığını ama bunun bugüne kadar tatbik edilmediğini söyledi.

Fırat, Kürtçe eğitim, meslek liselerinin konumu ve türban sorunu gibi sorulan sorulara karşı sorunların Anayasa'da değil yönetmeliklerde düzenlendiğini hatırlattı.

(ANKA)