kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

DSP Hükümet programına ret oyu verecek

Yeni Haber
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, 60. Hükümetin programının, ''yapılacak işlerden çok, icraatı anlatan bir metne benzediğini, geleceğe dönük hedefler koymadığını'' savunarak, DSP'li milletvekillerinin ret oyu vereceğini bildirdi.

Sezer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 60. Hükümetin programını değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, hükümet programını okurken, ''kalkış'' kelimesi yerine ''take-off'' kelimesini kullanmasını yadırgadığını belirten Sezer, ''Kelimeyi duyunca, 'uçmuş bunlar' diye düşündüm'' dedi.

Erdoğan'ın, ''aktif dış politikadan'' söz ettiğini ifade eden Sezer, en pasif dış politikanın AK Parti hükümetleri döneminde izlendiğini ileri sürdü. Sezer, AK Parti'nin, ''belli bir dış politikası

bulunmadığını, hükümetin en beceriksiz olduğu konuların başında Kıbrıs geldiğini'' söyledi.

Programda, ''sivil bir uzlaşma anayasası'' ve ''geniş toplumsal uzlaşma'' gibi ifadeler kullanılarak, uzlaşıya vurgu yapıldığını belirten Sezer, ''Bunu olumlu bir yaklaşım olarak görüyoruz. Ancak Sayın Başbakanın yakın bir zamana dek olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de uzlaşı ile dayatmayı birbirine karıştırmamasını diliyoruz. Kaygılarımız var; sistemin başka bir noktaya çekilmesi gibi girişimlerde bulunmamaları konusunda uyarıyoruz'' diye konuştu.

''TARAFSIZLIK SÖZÜ NEREDE KALIYOR?''

Sezer, Anayasa değişikliği çalışmalarına da değinerek, ''Eğer sivil anayasa çalışmaları, Atatürk'ü Anayasadan silme girişimine dönüşürse, bunun sorumluluğunun altından kimse kalkamaz'' dedi.

İktidarın, sayısal çoğunluğuna güvenmemesi gerektiğini ifade eden Sezer, Atatürk'ü ne Anayasadan ne de milletin gönlünden silebileceklerini, buna, kimsenin gücünün yetmeyeceğini vurguladı.

Sezer, ülkenin kuruluş ilkeleri konusunda herkesin hassas davranmasını beklediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yemin törenindeki laiklik tarifinin de son derece düşündürücü olduğunu ifade eden Sezer, Gül'ün tarifi ile AK Parti'nin seçim bildirgesindeki tarifin aynı olduğunu belirtti. Sezer, ''O zaman tarafsızlık sözü nerede kalıyor?'' diye sordu.

''DOKUNULMAZLIKLARIN SINIRLANDIRILMASI''

Programda, ''Hükümetimiz, medyanın bağımsızlığına önem vermektedir'' denildiğine işaret eden Sezer, ''medyayı kendisine tutsak etmeye çalışan bir Başbakan ve onun hükümetleriyle karşı karşıya olduklarını'' savundu.Sezer, insan hakları ihlallerine ve işkenceye karşı ''sıfır tolerans''ını çok isabetli bir hedef olarak gördüklerini kaydetti.

Hükümet programında dokunulmazlıkların sınırlandırılması konusuna tek sözcükle bile yer verilmediğini ifade eden Sezer, ''Bu da Sayın Başbakanın dokunulmazlıkların sınırlandırılmasından korktuğunu ve yargıya güvenmediğini ortaya koymaktadır'' dedi.

Sezer, programda, ''yolsuzluklar karşısında hükümetimiz tavizsiz tutumunu sürdürecektir'' ifadesinin yer aldığına işaret ederek, AK Parti'nin geçen dönemki tutumuyla bu konuda umut vermediğini söyledi.

AK Parti'nin, 58 ve 59. hükümetler döneminde Cumhuriyet tarihinde görülmedik bir biçimde kadrolaştığını savunan Sezer, ''Eğer kadrolaşma bu hızıyla giderse ve Sayın Gül de iktidarın yeni kadrolaşma girişimlerine kayıtsız kalırsa, bunun toplumda yeni gerginliklere yol açacağını şimdiden anlatmak istiyorum'' diye konuştu.

''AYIPTIR, GÜNAHTIR''

Büyük çoğunluklu tek parti iktidarının, AK Parti'yi iyice şımarttığını öne süren Sezer, şöyle devam etti:

''Ondan olsa gerek, programda Türkiye'nin en uzun ömürlü, en uyumlu ve en reformcu hükümeti olan 57. Hükümeti kastederek, 'verimsiz koalisyon ve kayıp yıllar' ifadeleri kullanılmaktadır. Bir kere bu ayıptır, günahtır, vicdansızlıktır, insafsızlıktır. Çünkü 58 ve 59. AKP hükümetleri, merhum Ecevitimizin başkanı olduğu 57. Hükümetin mirasını yemiştir bugüne dek. Ecevit hükümeti, AKP'ye enkaz değil, büyük bir ekonomik miras devretmiştir.''

Sezer, programda, ormanlar, madenler, denizcilik, deniz taşımacılığı ve GAP ile ilgili konulara önem verilmediğini ifade ederek, ''Duble yollar, ne yazık ki duble kazıkların aracı olmuştur'' dedi.

Zeki Sezer, kırsal kalkınma, eğitim, özürlüler, bilgi toplumu, sosyal yardımlar ve kültür konularına da değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:''Başbakan, programın sonuna doğru 'çalışmalarımızı başta muhalefet partilerimiz olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm taraflarla diyalog ve işbirliği içinde şeffaf biçimde yürüteceğiz' dedi.

Pek emin değiliz. Çünkü Sayın Başbakan, bugüne dek birçok sözünden geri dönmüştür, sonra da hiçbir şey olmamış gibi davranmıştır. Ama yine de umarız ve dileriz ki öyle yürütür, bu kez gerçekten de diyalog ve işbirliği içinde şeffaf olur.

Program yapılacak işlerden çok, yapılan işleri, yani icraatı anlatan bir metne benziyor. Programda, 5 yıllık yeni bir hükümet dönemi için ciddi bir iddia da bulunmuyor, geleceğe dönük yeni hedefler ortaya konulmuyor.DSP'li milletvekilleri, hükümet programına ret oyu verecekler.''

(AA)