kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mehmet Ali Şahin

Yeni anayasa 'müşteşar bakanlık' yolunu tıkıyor

Ersan ATAR ANKARA
Yeni anayasa taslağı, Meclis seçim kararı aldıktan sonra Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının istifasını gerektiren maddeyi değiştiriyor. Bu bakanlar görevlerinde kalacak..
AKP'nin incelediği sivil anayasa taslağı seçim dönemlerinde işbaşına gelen "müsteşar bakan" uygulamasına son verilmesini öneriyor. Mevcut anayasadaki hükümlere göre Meclis seçim kararı aldıktan sonra Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları görevlerinden istifa ederek yerine "bağımsız" bakanlar atanıyor. 1961 Anayasası ile başlayan bu uygulamada seçim döneminde genellikle müsteşarlar "tarafsız bakan" olarak bakanlık yapıyor. Anayasa taslağını AKP'ye sunan akademisyen heyetinin başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa'nın 114'ncü maddesindeki bu hükmün tamamen kaldırılmasını önerdiklerini anlatırken şunları söyledi: "Bu hüküm, ilk olarak, seçim güvenliğinin tartışmalı olduğu bir dönemde yapılan 1961 Anayasası'nda yer aldı. Ancak şimdi somut bir gerekçesi yok. Çünkü Adalet Bakanı'nın, seçim işlerini yürüten hâkimler üzerinde bir etkisinin olması mümkün değil."

'BAĞIMLI OLABİLİR'
İçişleri bakanının da propaganda döneminde görevden alınmasını gerektirecek şartların ortadan kalktığını söyleyen Özbudun, mevcut anayasa hükmünün pratikteki sakıncalarını da şöyle anlattı: "Genellikle seçim dönemlerinde 'tarafsız bakan' diye o bakanlığın müsteşarı bakan oluyor. Oysa müsteşar belki bakana göre daha bağımlı." Mevcut anayasaya göre, bir sonraki seçimlerden 4 ay önce istifa etmek zorunda kalacak olan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, taslaktaki bu hükmün anayasada yer alması halinde, görevlerini bırakmak zorunda kalmayacaklar.
Haberin fotoğrafları