kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hayati Yazıcı

'Belediye'den hükümete

Ergun AKSOY ANKARA
60'ıncı hükümette Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından tanıdığı 8 isim var..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 60'ıncı kabineye İstanbul Büyükşehir Belediyesi kökenli isimler damgasını vurdu. Erdoğan o dönemden tanıdığı sekiz ismi önemli bakanlıklara getirdi:

* Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı dönemi de dahil olmak üzere uzun yıllardır avukatlığını yapıyor. Erdoğan, AK Parti kurulduktan sonra, hiçbir siyasi deneyimi olmamasına karşın, Yazıcı'yı teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yaptı. Yazıcı, 22 Temmuz öncesi seçilemeyecek sıralarda bulunan vekillerle birlikte 20 ismin çizilmesinde önemli rol oynadı.

* Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren: Genel Başkan Yardımcısı Nazım Ekren, Başbakan Erdoğan'a Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde zaman zaman danışmanlık yaptı. Erdoğan'ın tuttuğu ve güvendiği isimlerden biri.

* Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin: Erdoğan'ın kabinede en güvendiği isim. Belediye de zaman zaman Erdoğan'a danışmanlık yaptı. Şahin için AK Parti'de, "Başbakana en sadık isimlerin başında gelir" yorumu yapılır.

* Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: Başbakan Erdoğan'ın uzun yıllardır tanıdığı bir isim. Belediye Başkanlığı döneminde zaman zaman Erdoğan'a danışmanlık yaptı. Erdoğan, çocukları ve kendisiyle ilgili iddialarla zor duruma düşen Unakıtan'ın arkasında durdu.

* Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Başbakan Erdoğan'la yakınlıkları İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı'na kadar uzanıyor. Erdoğan, "Hızlandırılmış Tren" faciasında bile kamuoyundan gelen tepkilere karşılık Yıldırım'a, "Bazı çevreler istiyor diye kelle koparmam" diyerek sahip çıkmıştı.

* Tarım Bakanı Mehdi Eker: Eker de, Başbakan Erdoğan'la İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında çalıştı. Sami Güçlü'den sonra Tarım Bakanlığı'na getirilen Eker'in, yıldızı kuş girbinde verdiği iyi sınavdan sonra parladı.

* Enerji Bakanı Hilmi Güler: Kabinenin 'atom karıncası' olarak niteleniyor. O da Erdoğan'la İstanbul Büşükşehir Belediyesi'nde birlikte çalıştı.

* Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu: Eroğlu da, Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı döneminde İSKİ Genel Müdürü olarak görev yaptı. İstanbul'un su sorununun çözülmesinde Eroğlu'nun projelerinin etkili olduğu belirtiliyor. Eroğlu, son dönemde de DSİ Genel Müdürlüğü yapıyordu, Erdoğan'ın isteği üzerine milletvekili adayı oldu.
Haberin fotoğrafları