kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Stalin'in torunu öldü

Yeni Haber
Sovyetler Birliği'nin en fazla tartışılan liderlerinden olan Josef Stalin'in oğlu Yakov'un tek çocuğu olan 70 yaşındaki kızı Galina Jugaşvili hayatını kaybetti.

Rus İtar-Tass ajansı, Moskova'daki Burdenko hastanesinde tedavi gören Jugaşvili'nin dün yerel saatle 17:30'da hayata gözlerini yumduğunu duyurdu.

Burdenko hastanesinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Jugaşvili'nin uzun süredir tedavi gördüğünü belirtti, ancak neden hayatını kaybettiği konusunda bilgi vermedi.

Stalin'in İkinci Dünya Savaşı sırasında onbaşı olan oğlu Yakov, Nazi Almanyasına esir düşmüş, Almanya Yakov'u Sovyetler Birliği'nin elinde esir bulunan bir generalin salıverilmesi karşılığında salıvermeyi teklif etmişti.

"Bir onbaşı, ancak onbaşıyla takas edilir" karşılığını veren Stalin, değiş tokuşu kabul etmemişti. Bazı tarihçiler, Yakov'un 1943 yılında esir tutulduğu Nazilerin Sacsenhausen kampından kaçmaya çalışırken öldürüldüğünü savunurken, bazıları intihar ettiğini öne sürüyor.

ABD Savunma Bakanlığından bir yetkili, Stalin'in ilk karısından olan Bakü doğumlu oğlu Yakov'un kızı Galina'ya, babasının kamptan kaçmaya çalıştığı sırada Nazi askerleri tarafından vurulduğuna dair bazı belgeleri 2003 yılında vermişti.

Rus tarihçiler, Stalin'in Yakov'u hiç zaman sevmediğini ve 1925 kendi başına evlenmesine karşı çıktığını belirterek şu görüşü savunuyor:

"Babasının kendisine yönelik tavrından bunalan Yakov, 1928 yılında intihar girişiminde bulunur. Stalin, bunun üzerine onun bu davranışıyla kendisini tehdit ettiğini, bu yüzden artık Yakov'un kendisi için hiçbir anlamı ve önemi kalmadığını söyler. Yakov'un ölene kadar babasıyla ilişkisi olmaz. Onu savaş sırasında esir alan Almanlar, kendisini 1941 yılında Berlin'e getirip 5 yıldızlı bir otele yerleştirir. Burada kendisini Sovyetlere karşı propagandada kullanmaya çalışırlar. Yakov, Almanların bu beklentisine boyun eğmemesi üzerine tekrar kampa gönderilir. 14 Nisan 1943 yılında kamptan kaçmaya çalışırken bekçi tarafından vurularak öldürülür."

Babasının Alman esareti altında değil, savaş sırasında öldüğünü ispatlamaya çalışan Yakov'un kızı Galina, babasıyla ilgili yazdığı kitapta şunları anlatıyor:

"Aslında esir alınan babam değil, onun benzeriydi. Kampta bulunan onun kişi onun benzeriydi. Babam hayatını savaş sırasında kaybetti. Babamın kampta bulunduğu Nazilerin propagandasıydı. Bu kampta babamın yerine geçen kişi, dedeme (Stalin'e) Almanların kendisine çok iyi davrandığına ve durumunun çok iyi olduğuna dair mektup göndermiş. Ancak babamın anneme yazdığı mektupla bu mektubu karşılaştırınca, ikisinin el yazısının aynı olmadığını gördüm."

(AA)